Derk Bolt op Schiphol (2013)
NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde Derk Bolt kent 'vakantietip' Colombia op zijn duimpje

"Ik heb geleerd dat de wereld niet eng is", zegt Derk Bolt in een interview met de Volkskrant in 2014. De Spoorloos-presentator, die gisteren met zijn cameraman werd ontvoerd in Colombia, vindt het buitenland "een leuke speeltuin".

Bolt bezocht in meer dan 25 jaar bij Spoorloos geen ander land vaker dan Colombia. Hij heeft het dan ook in vrijwel elk recent interview over het land.

In een gesprek met Metro noemt hij het als vakantietip. "Ik vind het een prachtig land. Daar wonen ook de aardigste mensen ter wereld."

Derk Bolt op reportage in Colombia in 1997

De presentator heeft het land flink zien veranderen. "De economische omstandigheden zijn verbeterd", vertelt hij in Het Parool. "Twintig jaar geleden kon je niet de straat op zonder bewaker met een groot geweer om zijn nek. In de straten kropen de lijmsnuivertjes over je heen. Dat gebeurt allemaal niet meer."

Het is dan ook helemaal niet waar dat je in Colombia je leven niet zeker bent, zoals de meeste mensen volgens Bolt denken. "Als je een beetje nadenkt, hard wegloopt bij degene die je niet vertrouwt en gewoon blijft zitten bij degene die aardig is, dan is er vrijwel niets aan de hand", zegt hij in de Volkskrant.

Niet dat Bolt nooit hachelijke situaties heeft meegemaakt. In een sloppenwijk in São Paulo kreeg hij een pistool tegen zijn hoofd en bij de grens met Haïti sprong een overvaller met een groot mes in zijn auto. "Allemaal dingen waar je geen behoefte aan hebt, zeg maar", aldus Bolt in Metro.

Op reis heeft hij daarom altijd een bidprentje van San Ramon bij zich, zegt hij tegen Televizier. Hij kocht het portret van de beschermheilige van reizigers tientallen jaren geleden in Venezuela. "Ik geloofde er helemaal niets van, maar als het nu niet in mijn portemonnee zit, maak ik me toch zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl