Een studentenhuis in Delft
NOS Nieuws

Studenten vrijuit door controlefout studiefinanciering

Zeker tweehonderd studenten hoeven te veel ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen. Volgens de Volkskrant komt dat doordat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onbevoegde controleurs had ingezet.

DUO controleert of studenten met een uitwonende beurs wel echt uitwonend zijn. Voor die controles werden regelmatig zzp'ers en payrollers gebruikt. Zij controleren of de student inderdaad woont op het opgegeven adres.

De rechter oordeelde het afgelopen jaar in zeker 88 rechtszaken dat zzp'ers en payrollers deze controles niet mochten uitvoeren. De minister van Onderwijs had gezegd dat "personen werkzaam bij" controlebedrijven mogen controleren. Volgens de rechter horen zzp'ers en payrollers daar niet bij. Het verzameld bewijs is daarom niet geldig.

Stagiair

De meeste zaken draaiden om de inzet van een zzp'er of een payroller. Eind maart won een student een rechtszaak omdat een van de twee controleurs een stagiair bleek te zijn.

DUO zegt in een reactie in de Volkskrant dat er sinds vorige zomer geen zzp'ers meer worden ingezet bij controles. Vorig jaar werden 2080 controles uitgevoerd en 688 boetes uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl