Kohl en bondskanselier Merkel in 2015
NOS NieuwsAangepast

'Kohl hield vast aan de droom van een verenigd Duitsland'

"Hij hield vast aan de droom van een verenigd Duitsland, waar anderen twijfelden." Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel in een reactie op de dood van oud-bondskanselier Kohl. Die overleed vandaag op 87-jarige leeftijd.

Merkel prees Kohl als een "groot geluk voor Duitsland". Ze zei verder dat Kohl begreep dat de eenwording van Duitsland en de eenwording van Europa onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Merkel is op dit moment in Rome. Morgen bezoekt ze paus Franciscus in Vaticaanstad.

"Kohl heeft ook mijn leven ingrijpend veranderd", zei Merkel verder. Kohl en zij waren beiden van dezelfde partij, de CDU, maar grote vrienden waren het niet. "Toen Merkel haar politieke carrière begon, kon ze niet eens met mes en vork eten", zei Kohl in 2004. "Inhoudelijk deugt ze ook niet. Ze heeft geen Europees gevoel."

Merkel: wij Duitsers hebben geluk gehad met Helmut Kohl

Kohl heeft de Duitse geschiedenis, en daarmee de Europese, eigenhandig vorm gegeven.

Premier Rutte

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de dood van Kohl. "Helmut Kohl heeft als bondskanselier van de eenheid de Duitse geschiedenis, en daarmee de Europese, eigenhandig vorm gegeven", zegt Rutte op Twitter.

"Duitsland verliest een groot staatsman die overtuiging en daadkracht paarde aan overleg en zorgvuldigheid. We herdenken hem met diep respect."

Blijvend dankbaar

Wim Kok, premier tussen 1994 en 2002, had een goede band met Kohl. "Het bericht van het overlijden van Helmut Kohl vervult mij met weemoed en ook met grote dankbaarheid", zegt hij tegen de NOS.

"Zijn bijdrage aan de Duitse eenheid is van historische betekenis en een groot Europeaan is van ons heengegaan. Ik ben de bondskanselier daarvoor blijvend dankbaar."

"Zonder hem was de Duitse eenheid niet of minder stel tot stand gekomen. En zonder hem was er aanmerkelijk minder gedaan op betekenisvolle moment om Europa tot een groter geheel te brengen", meent Kok. "Hij was geen Europese Duitser, maar een Duitse Europeaan."

Grondlegger

"Een zeer groot Europeaan", zegt de Franse president Macron. "Hij was meester van het verenigde Duitsland en de vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk."

Ook het Belgische koningshuis roemt Kohl als drijvende kracht achter de Europese eenheid. "Onze gedachten zijn bij het Duitse volk en de familie en vrienden van oud-bondskanselier Helmut Kohl, grondlegger van een verenigd Europa."

"We zullen hem missen. Kohl was Europa", reageert Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. "Voor mij was hij een vertrouweling, een bondgenoot. Hij heeft me persoonlijk wegwijs gemaakt op de wegen van Europa. Kohl bouwde bruggen naar het westen en het oosten. Hij ontwierp de toekomst van Europa. Zonder hem was de euro er nooit gekomen."

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg is lovend over Kohl. "Hij was de belichaming van een verenigd Duitsland en een verenigd Europa. Toen de Berlijnse Muur viel, was hij ter plaatse. Een ware Europeaan."

VN-secretaris-generaal Guterres noemt Kohl "een persoonlijke vriend". "Kohl speelde een historische rol bij de Duitse hereniging. Hij leidde Duitsland op een historische route."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl