NOS WielrennenAangepast

Spilak slaat dubbelslag, Kruijswijk verliest tijd

Spilak slaat dubbelslag, Kruijswijk verliest tijd

Simon Spilak heeft de macht gegrepen in de Ronde van Zwitserland. De 30-jarige Sloveen van Katusha reed in de zevende rit, met de hoogste aankomst ooit in Europa, weg bij de andere klassementsrenners, onder wie Steven Kruijswijk, en bereikte solo de finish in Sölden.

In de Giro d'Italia moest het peloton ooit naar 2.757 meter boven zeeniveau klimmen met de Stelvio als aankomst. In de Tour de France werd weliswaar in 2008 bij de Col de la Bonette een hoogte van 2.802 bereikt, maar dat was onderweg, niet bij de meet.

Met de Tiefenbachferner moesten de coureurs naar 2.780 meter en dat was duidelijk te veel voor geletruidrager Domenico Pozzovivo. Hij moest op de 14,2 kilometer lange gletsjer (met een stijging van gemiddeld 9,5%) al vrij snel lossen.

De Italiaan Damiano Caruso van BMC en Kruijswijk van Lotto-Jumbo (tweede en derde in de rangschikking) konden niet profiteren van het afhaken van Pozzovivo, maar hielden hun positie wel vast, zij het met meer achterstand. De twee kwamen als vierde en vijfde over de streep, op een minuut van Spilak. Dat is ongeveer ook de achterstand op de Sloveen in het klassement.

Zaterdag volgt nog een heuveletappe. Zondag is de afsluitende tijdrit. Spilak heeft nu de beste papieren om voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Zwitserland te winnen. In 2015 was hij, mede dankzij een uitstekende tijdrit op de slotdag, ook al de sterkste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl