Bloemen, kaarsen en kaartjes voor het Oostwende College, de school van Romy
NOS NieuwsAangepast

14-jarige verdachte in zaak Romy blijft langer vastzitten

De 14-jarige jongen uit Lunteren die ervan wordt verdacht dat hij het meisje Romy seksueel heeft misbruikt en heeft gedood, blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft beslist dat hij nog zeker 90 dagen wordt vastgehouden.

De rechtbank vindt het nodig dat een psycholoog en een psychiater de jongen onderzoeken. Hij zal de komende periode in een instelling worden geobserveerd. Vorige week, vlak nadat het voorarrest van de jongen voor de eerste keer was verlengd, werd bekend dat hij een bekentenis heeft afgelegd.

De jongen en het meisje kenden elkaar van school, een middelbare school voor speciaal onderwijs in de buurt van Barneveld. Romy woonde in Hoevelaken en kwam op vrijdag 2 juni na school niet thuis. Haar lichaam werd nog dezelfde dag gevonden in een sloot in Achterveld, tussen de school en haar huis. Dinsdag was haar uitvaart.

Gedrag bijsturen

Op de 14-jarige dader is het jeugdstrafrecht van toepassing. Verdachten onder de 16 kunnen maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. Ook de rol van de naaste omgeving van de verdachte wordt daarbij betrokken, zoals ouders, andere gezinsleden en vrienden.

Als de rechter vindt dat er intensieve begeleiding nodig is, kan er ook nog een soort jeugd-tbs worden opgelegd, voor een periode van minimaal drie jaar.

Uitgangspunt is dat het bij jonge verdachten vaak nog mogelijk is om hun gedrag bij te sturen, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

Uit neurobiologisch onderzoek blijkt dat er een groot verschil is in de ontwikkeling van hersenen van jongeren. Zo kan een 20-jarige het geestelijk niveau hebben van een puber en een 17-jarige kan juist al een heel volwassen besef hebben van zijn gedrag. Bij iedereen voltrekt zich dit proces in een ander tempo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl