Bert van Marwijk
NOS VoetbalAangepast

'Van Marwijk kan in Saudi-Arabië niet meer normaal over straat'

Een journalist die Saudi-Arabië aan een ticket voor het WK voetbal in Rusland helpt. Dat klinkt als een flauwe grap, maar het is echt zo.

Taco van den Velde is al twintig jaar bekend van Voetbal International, maar sinds bijna twee jaar ook een van de assistenten van Bert van Marwijk bij Saudi-Arabië. En de kans is groot dat we dat land volgend jaar zomer zullen terugzien bij de mondiale titelstrijd in Rusland.

Het land staat met nog twee duels te spelen op de tweede plaats in de kwalificatiegroep. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie speelt een play-off.

"We moeten de volgende wedstrijd, tegen Emiraten uit, winnen. Dan moeten we de laatste tegen Japan, dat dan al geplaatst kan zijn", vertelt Van den Velde in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

De journalist werd in 2015 door Van Marwijk zelf naar zijn staf gehaald. "Ik ken Bert al heel lang, heb hem vaak geïnterviewd toen ik Feyenoord en later Oranje volgde. We hebben altijd contact gehouden en hadden het dan vaak over tactiek."

Van den Velde is onder meer verantwoordelijk voor scouting- en analysewerk. Als onderdeel van de staf, waarvan ook Mark van Bommel en Adrie Koster deel uitmaken, maakt hij veel dingen mee in Saudi-Arabië.

Voetbalgek

"Ze zeggen vaak dat Nederland zestien miljoen bondscoaches heeft. Daar zijn het er wel dertig miljoen. Als ik incheck bij een hotel, adviseert de receptionist mij over de opstelling. Als ik bij de ambassade ben, word ik een half uur lang met vragen bestookt."

Maar het gaat verder. Zo zat Van den Velde een keer in de auto met Van Marwijk toen ze werden aangehouden door de politie. "De agent zag Van Marwijk zitten, richtte zich tot hem en vroeg vervolgens waarom een bepaalde rechtshalf niet speelde. Echt waar. Van Marwijk kan in Saudi-Arabië niet meer normaal over straat."

Bert van Marwijk met Mark van Bommel en Adrie Koster op de bank

Kortom, het is een voetbalgek land. Dat is leuk zolang het goed gaat, maar kent ook een keerzijde. Van den Velde: "Ik geloof dat de gemiddelde overlevingstijd voor een bondscoach hier zo'n acht maanden was. Wij zitten er nu al bijna twee jaar. So far so good."

En over het niveau moet volgens de inmiddels deeltijdjournalist zeker niet lacherig worden gedaan. "Ik denk dat spelers bij ons in de nationale ploeg met twee vingers in de neus bij Ajax en Feyenoord meekunnen."

De reden dat een van die spelers nog niet de overstap heeft gemaakt naar een Nederlandse topclub is duidelijk. "Ze verdienen hier heel veel. Een speler van het nationale elftal krijgt hier tussen de twee en drie miljoen. Netto."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl