NOS NieuwsAangepast

Europol houdt grote internationale actie tegen vliegticket-fraude

Europol heeft een wereldwijde operatie uitgevoerd tegen fraude met vliegtickets. De actie richtte zich op personen die vlogen of probeerden te vliegen met een ticket dat was gekocht met een gestolen, vervalste of nep-creditcard. Er werd samengewerkt met luchtvaartmaatschappijen, online-reisbureaus, creditcardmaatschappijen en de International Air Transport Association, IATA.

De fraude met creditcards bij de aanschaf van vliegtickets vormt een aanzienlijk veiligheidsrisico, doordat criminelen en terroristen zo anoniem kunnen reizen, onderstreept secretaris-generaal Jürgen Stock van Interpol. Volgens de internationale politie-organisatie toont dit soort mondiale operaties het belang van samenwerking tussen de publieke en private sector.

Criminele routes

Bij de actie werd ook een aantal mensen opgepakt dat probeerde verdovende middelen van Latijns-Amerika naar Afrika te smokkelen. Zij vlogen geregeld heen en weer op frauduleus aangeschafte tickets. Ook werden andere methoden ontdekt die georganiseerde criminele bendes gebruiken om toegang te krijgen tot doorgangsgebieden op luchthavens. Toegang tot sommige van die gedeelten van luchthavens vergemakkelijkt illegale immigratie en drugssmokkel.

Samenwerking

De drie internationale 'luchthavenactiedagen' (Global Airport Action Days, GAAD) vorige week, werden gehouden op 230 luchthavens in 64 landen. Er werden 312 verdachte transacties gemeld. 153 mensen werden geweigerd bij het instappen, ondervraagd door de politie of aangehouden. Verschillende onderzoeken lopen nog.

Ingezet waren onder anderen deskundigen van het European Cybercrime Center EC3, van Europol, het Europees Migranten Smokkelcentrum van Europol EMSC, het Europees Agentschap voor Grens en Kustbewaking Frontex en Eurojust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl