NOS NieuwsAangepast

Rutte: niet door angst voor peilingen laten leiden

VVD-leider Rutte heeft de andere politieke partijen gevraagd om zich niet door angst voor peilingen te laten leiden bij het vormen van een nieuw kabinet. "De partijen kijken in de koplampen van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar de angst voor politieke peilingen zou niet mee mogen spelen", zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

De fractievoorzitters van de politieke partijen discussiëren daar over de mislukking in de formatie. Gisteren klapten de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De laatste partij stemde niet in met een eindvoorstel over migratie van informateur Tjeenk Willink.

"Er gebeurt veel in de wereld", zei Rutte. Hij gaf als voorbeeld de komst van de Amerikaanse president Trump, die af wil van het klimaatverdrag. "Het is in het belang dat dit land snel een missionair kabinet krijgt. Ik zal mijn best doen om dit te bevorderen", zei Rutte in het debat.

Driewieler

PVV-leider Wilders haalde hard uit naar VVD, CDA en D66. "We zijn terug bij af. Het motorblok is nu een driewieler met lekke banden. We zijn geen millimeter opgeschoven."

Hij verwijt de VVD dat die partij wel twee keer met GroenLinks heeft willen praten, maar nog steeds weigert om met de PVV in gesprek te gaan. "U negeert 1,5 miljoen PVV-stemmers en onthoudt de VVD-stemmer een streng immigratiebeleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl