In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Tieners de cel in voor overvallen met nepvuurwapen en bijl

Twee 17-jarige jongens uit Utrecht en Zeist moeten de cel in voor vijf gewelddadige overvallen in 2016. De rechter heeft hogere straffen opgelegd dan de officier van justitie had geëist.

De jongen uit Zeist is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie. Hij heeft ook jeugd-tbs opgelegd gekregen. Tegen hem was 12 maanden cel geëist. Zijn Utrechtse compagnon kreeg een straf van 15 maanden en voorwaardelijke jeugd-tbs, met een proeftijd van twee jaar. Het OM eiste eerder tegen hem 327 dagen cel.

De straffen vallen hoger uit omdat de jongens in korte tijd heel ernstige feiten hebben gepleegd, vindt de rechtbank. In zes weken tijd overvielen ze een buschauffeur, een snackbar en een supermarkt in Utrecht en een eetsalon in Wijk bij Duurstede. Daarnaast probeerden ze ook een coffeeshop in Zeist te beroven, meldt RTV Utrecht.

Verminderd ontoerekeningsvatbaar

Bij de overvallen maakten ze gebruik van een nepvuurwapen. Ze dreigden ook twee keer met een bijl.

De 17-jarige jongen uit Zeist ontkent dat hij schuldig is en werkt niet mee aan gedragsonderzoeken. De andere jongen heeft wel bekend. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Advertentie via Ster.nl