Oud-Defensieministers Hans Hillen (links) en Eimert van Middelkoop (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Advocaten willen oud-Defensieministers horen in omkopingszaak auto's

De verdediging in de zaak rond het corruptieschandaal bij autobedrijf Pon wil oud-Defensieministers Hans Hillen, Henk Kamp en Eimert van Middelkoop oproepen als getuigen in de omkopingszaak rond de aanbesteding van politie- en legerauto's door VW- en Audi-importeur Pon.

Ze zeiden dat tijdens de eerste dag van de regiezitting. Advocaat Michael Ruperti had het voorstel gedaan en andere advocaten sloten zich daarbij aan. Een van die advocaten, Cees Korvinus zei eerder al dat hij ook oud-minister Kamp wil horen vanwege het schandaal.

Ruperti vindt het vreemd dat een cliënt van hem terechtstaat voor een relatief klein voordeel, terwijl minister Kamp eerder voor een soortgelijk bedrag korting kreeg bij Pon en niet wordt vervolgd. Maar volgens het OM is het verschil in die zaken dat de minister nooit om een gift heeft gevraagd, en enkele verdachten dat juist wel hebben gedaan.

Steekpenningen

Vier medewerkers van Defensie en twee politie-ambtenaren staan terecht voor het aannemen van steekpenningen uit de autobranche. Ze kregen korting op hun leaseauto's en op onderhoud, maar ook werden sets winterbanden en reizen aangeboden.

Het OM besloot in 2015 al om de zes te vervolgen. De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld en de rechtbank neemt nog geen besluit over het horen van de oud-ministers.

Volgens het OM hebben naast Pon ook Peugeot en Renault invloed gekocht bij de aanbesteding voor de wagenparken. De aanbesteding ging over 13.000 politieauto's en 1600 auto's voor Defensie. Daarmee waren honderden miljoenen euro's gemoeid.

Ook vijf auto-verkopers staan voor de rechter. Zij worden ervan verdacht dat ze de steekpenningen hebben aangeboden.

12 miljoen euro

Pon, de Nederlandse importeur voor onder meer Volkswagen en Audi, bekende eerder al schuld. Het bedrijf kocht voor 12 miljoen euro strafvervolging af. Ook Peugeot en Renault schikten, beide voor twee miljoen euro. Beide bedrijven kochten een ambtenaar om.

In de zaak kwam ook minister Kamp onder een vergrootglas te liggen. Onderzoek van Nieuwsuur wees uit dat het OM aanwijzingen voor strafbaar handelen van Kamp niet had onderzocht. Kamp, destijds minister van Defensie, kreeg onder meer navigatie-cd's van Pon cadeau. Kamp noemde het logisch dat hij niet wordt onderzocht. "Ik heb geen verstand van kortingen", zei hij toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl