Grondstof opslag voor xtc, een voorbeeld van Brabantse drugsmisdaad
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Brabantse gemeenten zoeken Don Corleone, maar missen witteboordcriminelen

Brabantse burgemeesters waarschuwen dat hun ambtelijke organisaties worden bedreigd door de georganiseerde misdaad die stiekem binnensluipt. Ze roepen dat er meer politie moet komen om de criminaliteit te bestrijden. Maar de burgemeesters maken zelf geen gebruik van de mogelijkheden om de misdaad aan te pakken, staat in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de provincie Brabant.

De Universiteit Tilburg deed onderzoek naar de manier waarop de provincie Brabant de wet Bibob toepast. Met behulp van die wet kan een overheidsorgaan de gangen van mensen na laten gaan en eventueel vergunningen en subsidies weigeren of intrekken. Op die manier kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld een bouwvergunning gaat naar een crimineel bedrijf.

De onderzoekers constateren met verbazing dat veel Brabantse gemeenten weinig gebruik maken van de mogelijkheden van de wet, schrijft Omroep Brabant.

Maffia

Ambtenaren die wel onderzoek doen, zijn volgens de universiteit vaak gefocust op mensen die vergunningen aanvragen voor coffeeshops of horecabedrijven. "De gemiddelde ambtenaar heeft daarbij meteen het beeld van de klassieke Amerikaanse of Italiaanse maffia voor ogen", aldus de onderzoekers.

Volgens hen krijgt de provincie meestal niet met Don Corleone-achtige types te maken. Bij de provincie kloppen vaker witteboordencriminelen aan die een subsidie aanvragen, of mensen die Oost-Europeaanse arbeiders uitbuiten.

De provincie moet bij gemeenten aandringen op verandering, zeggen de onderzoekers. Volgens hen kunnen gemeenten bijvoorbeeld samen een afdeling opzetten die Bibob-onderzoek doet. Als er niets verandert, is de kans groot dat criminelen vooral proberen binnen te komen bij gemeenten waarvan ze weten dat die niet zo streng onderzoeken.

Advertentie via Ster.nl