Marcel Keizer
NOS VoetbalAangepast

Wordt Marcel Keizer de verrassende nieuwe trainer van Ajax?

Zijn actieve loopbaan was bescheiden. Hij speelde bij onder meer SC Cambuur en De Graafschap. Als trainer werkte hij voornamelijk in de eerste divisie. Toch lijkt Marcel Keizer een voorname kandidaat om Peter Bosz op te volgen als hoofdtrainer bij Ajax.

Op de dag dat Bosz zijn handtekening zette onder het contract in Dortmund werden vooral de namen van Jaap Stam, Erik ten Hag en de Duitser Roger Schmidt genoemd. Maar de laatste dagen lijken de kansen te keren van Keizer, die afgelopen seizoen Jong Ajax met aanvallend voetbal naar de tweede plaats in de Jupiler League loodste.

Technisch hart

Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Edwin van der Sar en Saïd Ouaali (hoofd jeugdopleiding) vormen bij Ajax het zogenaamde 'technisch hart'. Zij zullen de opvolger van Bosz moeten kiezen.

Met name Bergkamp heeft een erg goede verhouding met Keizer. De twee kennen elkaar nog uit het verleden; ze speelden samen in de jeugd van Ajax. Op voorspraak van Bergkamp kwam Keizer, die een volle neef is van wijlen Piet Keizer, vorig jaar zomer ook naar Amsterdam.

Zomaar wat doelpunten van Marcel Keizer als speler

De afgelopen jaren hebben geleerd dat een goede verstandhouding tussen de trainer en het 'technisch hart' cruciaal is. Bosz raakte de afgelopen maanden in conflict met Bergkamp. Ook Wim Jonk haakte af na een aanvaring met de Amsterdamse leiding. De Volendammer, die deel uit maakte van het technisch hart, kreeg zelfs ruzie met zijn vriend Bergkamp.

Neemt Ajax de gok?

Grote vraag is of Ajax de gok wil nemen. Frank de Boer was trainer van de A1 en werd (vier keer op rij) landskampioen met Ajax. Datzelfde geldt voor Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst bij PSV en Feyenoord. Zonder ervaring als hoofdtrainer kwamen ze op de bank bij het eerste elftal en pakten ze de titel. Extremer voorbeeld is Zinedine Zidane, zonder enkele ervaring op het hoogste niveau won hij met Real Madrid twee keer de Champions League op rij.

Er is echter een groot verschil: Keizer kan niet terugvallen op een grote carrière als speler.

Assistent John Heitinga en hoofdtrainer Marcel Keizer bij Jong Ajax

Keizer kwam eind jaren tachtig tot slechts vier competitiewedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Daarna speelde hij voor Cambuur, De Graafschap en Emmen.

Na een start in het amateurvoetbal maakte hij in 2012 zijn debuut als trainer in het betaald voetbal bij Telstar. Na avonturen bij FC Emmen en Cambuur begon hij in de zomer van 2016 als trainer van Jong Ajax.

Profielschets

Edwin van der Sar gaf deze week al een korte profielschets van de nieuwe trainer. "Aanvallend voetbal, DNA, jeugdopleiding, mensen kansen geven en uiteraard het publiek vermaken."

Mensen kansen geven en werken met eigen jeugd. Dan past Keizer toch perfect in dat plaatje? "Dat zou kunnen, maar ik ga niet op namen in."

Van der Sar: Keizer nieuwe trainer Ajax? Dat zou kunnen

Ronald de Boer kent de Amsterdamse club door en door. Hij was er speler, maar kwam de afgelopen jaren regelmatig op trainingscentrum De Toekomst. "Ik weet dat ze helemaal lyrisch zijn over Keizer. Het is vooral de manier waarop hij het tweede elftal heeft laten voetballen", sprak de analist en oud-prof afgelopen weekend.

"Hij heeft Jong Ajax fantastisch laten voetballen. Ik weet dat ze heel erg gecharmeerd zijn van hem. Als je vertrouwen in hem hebt, moet je het doen. Ik zou het aandurven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl