Vrouwen in Kenia demonstreren tegen seksueel geweld
NOS NieuwsAangepast

Slechtste uitspraak op gebied van gelijkheid: verkrachtingszaak Kenia

Het gerechtshof in Kenia heeft volgens vrouwenrechtenorganisatie Women's Link Worldwide wereldwijd de slechtste juridische uitspraak van vorig jaar gedaan.

Het hof in Kenia sprak een 23-jarige man vrij van verkrachting van een 13-jarig meisje. Volgens de rechters wilde ze zelf seks en doen meisjes "vaker aangifte van verkrachting als ze ruzie krijgen met hun partner".

Volgens Women's Link is dit wereldwijd de slechtste uitspraak als het gaat om emancipatie, omdat de rechters ervan uitgingen dat meisjes geregeld valse aangiftes doen. Ook gingen ze voorbij aan een wet die seks met een minderjarige strafbaar stelt.

Ieder jaar kiest Women's Link 'foute uitspraken' om discrimicatie van vrouwen door rechters en overheden onder de aandacht te brengen.

Niet hard genoeg gegild

Op de tweede plaats staat een rechtszaak in Italië, waar de rechter een man vrijsprak van verkrachting, omdat de vrouw niet luid genoeg geprotesteerd had.

De derde plek is voor een voorlopig regeringsbesluit op de Filipijnen om onder meer de pil en het spiraaltje te verbieden, omdat het vormen van abortus zouden zijn.

Positieve uitspraken

Ook kijkt Women's Link naar uitspraken die vrouwenrechten juist bevorderen. Een rechter op de Canarische Eilanden komt op de eerste plek voor het toekennen van een weduwepensioen aan een vrouw die gescheiden was vanwege huiselijk geweld.

Ook het hooggerechtshof in Tanzania wordt genoemd, omdat dat de huwelijkswet in dat land van tafel heeft geveegd. De regering had bepaald dat mannen vanaf hun 18de mogen trouwen en meisjes al vanaf hun 15de. Het hooggerechtshof vond dat discriminerend en bepaalde dat voor beide geslachten een minimumleeftijd van 18 jaar geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl