Het verkeer staat stil voor de Afsluitdijk
NOS NieuwsAangepast

Weer in de file op Afsluitdijk, hoezo gaat het steeds mis?

Voor veel automobilisten is de Afsluitdijk van Friesland naar Noord-Holland de laatste tijd een doorn in het oog. Vandaag en gisteren hadden mensen last van afgesloten rijbanen. De oorzaak: onstabiele steigers door de harde wind. Twee weken geleden was het raak bij de Lorentzsluis bij Kornwerderzand. De brug ging toen niet meer dicht doordat het te warm was. Beide keren stonden er lange files.

Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Barbara Visser (VVD) willen nu opheldering over de problemen rondom de Afsluitdijk en hebben Kamervragen ingediend.

Rijkswaterstaat legt uit dat het gisteren en vandaag om een uitzonderlijk geval gaat en dat zij er alles aan doen om files dankzij warm weer te voorkomen. "Twee mannen per keer houden handmatig met tuinslangen het warme brugdek bij Kornwerderzand koel", vertelt een woordvoerder. "Ze worden ingezet van negen tot negen en worden ingeroosterd op basis van de weersverwachtingen."

Te laat

Maar twee weken geleden waren ze daar dus te laat mee. De noordbrug werd te laat gekoeld, of zoals Rijkswaterstaat zegt, de temperatuur steeg harder dan verwacht. En ook eind april kon de brug niet meer open, doordat de bovenkant van de brug verhit was en de onderkant te koel door het koude water.

Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Barbara Visser (VVD) willen nu opheldering over de recente storingen en vragen minister Schultz hoe er moet worden omgegaan met de zomerperiode die voor ons ligt. Ook vragen ze hoe realistisch het is dat de bruggen tot 2050, wanneer de vervanging van de bruggen gepland staat, moeten blijven werken.

Vorig jaar drongen de politici ook al aan op vervanging van de bruggen in de Afsluitdijk. Gezien de storingen hebben ze nu opnieuw vragen gesteld.

Inmiddels onderzoekt Rijkswaterstaat of een automatische koelinstallatie de oplossing kan zijn. "Tot die tijd moeten we handmatig koelen. Gewoon, met de tuinslang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl