Duitse militairen op de luchtmachtbasis Incirlik in Turkije
NOS NieuwsAangepast

Duitse regering besluit tot terugtrekking troepen Turkije

De Duitse regering heeft besloten om de Duitse militairen die gestationeerd zijn in Inçirlik, uit Turkije terug te trekken. Dat heeft minister van Defensie Von der Leyen op de Duitse televisie bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de troepen snel vertrekken, mogelijk al binnen een maand. Ze verhuizen naar een basis in Jordanië.

Het besluit is een gevolg van de verslechterde relatie tussen Duitsland en Turkije. Ankara verbood leden van de Bondsdag onlangs om de troepen in Inçirlik te bezoeken. Het gaat om 260 militairen die vanuit Turkije meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat.

Bondskanselier Merkel zegt dat de beslissing niet moet worden gezien als een nieuwe escalatie tussen de twee landen. Volgens haar gaat het om een specifiek onderwerp. Ze voegde eraan toe dat Duitsland en Turkije in gesprek moeten blijven.

Onderbreking

De in Turkije gestationeerde Duitse militairen worden overgeplaatst naar de basis Al-Asrak, in Jordanië bij de zuidgrens van Syrië. De verhuizing betekent dat de Duitse verkenningsvliegtuigen en het tankvliegtuig die voor de strijd tegen IS worden gebruikt, twee tot drie maanden lang niet kunnen worden ingezet, zei Von der Leyen. Ze gaat met de Amerikanen, die de leiding hebben over de anti-IS-coalitie, bespreken hoe dit gat opgevuld moet worden.

De regering heeft voor de overplaatsing geen goedkeuring nodig van de Bondsdag, die normaal gesproken meepraat over alle defensieaangelegenheden. Alle fracties in de Bondsdag zijn overigens voor het weghalen van de troepen uit Turkije.

De ergernis onder Duitse politici over de Turkse weigering om parlementariërs toe te laten tot Inçirlik is groot. Een laatste poging van minister van Buitenlandse Zaken Gabriel om Ankara op andere gedachten te brengen, mislukte maandag.

Turkije besloot tot het bezoekverbod, nadat Duitsland politiek asiel had verleend aan Turkse militairen die na de mislukte couppoging in Turkije niet meer terug wilden naar hun vaderland. Ze vreesden te worden aangezien voor aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens de Turkse president Erdogan achter de coup zat. Turkije eist hun uitlevering.

Duitse militairen blijven nog wel in Konya, waar ook een basis is. Vorige week werd bekend dat voor het eerst in bijna acht maanden tijd, leden van het Duitse parlement de Duitse militairen daar mogen bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl