Drukte bij de Afsluitdijk
NOS NieuwsAangepast

Problemen in het land door harde wind

In verschillende delen van het land zijn problemen door de harde wind. De Afsluitdijk is voor het grootste deel dicht en reizigers die vanaf Schiphol zouden vliegen, moeten rekening houden met vertraagde en geannuleerde vluchten. De ANWB waarschuwt voor zware windstoten in de kustprovincies en rond het IJsselmeer.

Vanwege de harde wind is het Rijkswaterstaat nog niet gelukt een instabiele steiger vast te zetten op de Afsluitdijk. De steiger dreigt om te vallen en daarom zijn drie van de vier rijstroken afgesloten.

Verkeer uit beide richtingen moet om en om over de dijk. Dat veroorzaakte rond het middaguur nog een vertraging van meer dan een uur.

Het is niet duidelijk hoelang de problemen nog gaan duren, maar zolang het hard blijft waaien kan de steiger in elk geval niet worden vastgezet.

Lange files door harde wind op Afsluitdijk

Reizigers die vandaag zouden vliegen vanaf Schiphol moeten vanwege de harde wind rekening houden met vertragingen. Er zijn ook vluchten geannuleerd, schrijft de luchthaven.

Onder meer vluchten naar Barcelona, Stavanger, Aberdeen, Aalborg, Bergen, Neurenberg, Basel, Birmingham, Newcastle, Southampton en Londen Heatrow vliegen niet, meldt NH Nieuws.

Het is onduidelijk of al deze vliegtuigen niet opstijgen omdat het zo hard waait of om een andere reden. Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat een aantal luchtvaartmaatschappijen een deel van de vluchten preventief heeft geschrapt vanwege het weer.

Texel

Ook op Texel waait het flink. Rondom het eiland is komend weekend de Ronde om Texel, een grote catamaran-zeilrace. De organisatie van de race is bang dat sommige boten die nu al op het strand liggen, door hoog water zullen wegspoelen.

"Heel veel boten zijn al op het strand gelegd ter voorbereiding van de grote wedstrijd aanstaande zaterdag. Vanavond om 20.00 uur is de waterstand erg hoog. Sommige boten komen dan in het water te liggen en ze zijn niet allemaal goed gezekerd. Ze kunnen losraken en door de wind wegspoelen", zegt Robbert de Jong, voorzitter van Stichting Ronde om Texel.

De organisatie sleept de boten vandaag daarom naar hoger gelegen plekken op het zand en sommige catamarans worden helemaal van het strand gehaald. Mensen die bang zijn dat hun catamaran wegdrijft, kunnen contact opnemen met de organisatie.

Het is nog niet duidelijk of de race kan doorgaan. "Het ziet ernaar uit dat het weer goed genoeg is en dat we de ronde kunnen varen, maar zaterdagochtend beslissen we pas definitief", zegt de voorzitter.

De A29 bij de Haringvlietbrug tussen Bergen op Zoom en Rotterdam is deels weer open, nadat de weg in beide richtingen afgesloten is geweest na ongelukken. Door de harde wind was een deel van de brug losgeraakt, waardoor meerdere auto's beschadigd waren.

Vanwege het weer is de pont in IJmuiden ook tijdelijk uit de vaart genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl