De komende twee weken worden deskundigen en getuigen onder ede verhoord
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer start verhoren over belastingontduiking

Is Nederland een belastingparadijs ja of nee, en is dat gunstig of ongunstig? Over deze vragen gaat het in de parlementaire enquête van de Tweede Kamer die vandaag van start gaat.

Volgens onderzoek stroomt er jaarlijks 4000 miljard euro in en weer uit Nederlandse financiële instellingen, door gunstige fiscale constructies. De Tweede Kamer wil weten of dat via ongewenste of illegale routes gaat, en of Nederlandse fiscaal adviseurs hier een dubieuze rol in spelen.

PvdA-Kamerlid en commissievoorzitter Nijboer: "Deze sector geeft niet altijd alles prijs. Vandaar dat we het enquêtemiddel hebben ingezet zodat mensen moeten meewerken en onder ede worden gehoord."

De Stones en Johan Cruijff

De komende twee weken komen dus deskundigen en getuigen uit de financiële wereld langs om door de commissie te worden gehoord. Van de zaakwaarnemer van U2 en de Rolling Stones Jan Favié (beide bands hebben een brievenbusfirma in Nederland), tot Gregory Elias, de beleggingsadviseur van Johan Cruijff en zijn schoonvader en adviseur Cor Coster.

Naast voorzitter Nijboer (PvdA) bestaat de commissie uit de Kamerleden Bruins (ChristenUnie), Paternotte (D66), Leijten (SP), Van Dam (CDA) en Van der Lee (GroenLinks).

VVD doet niet mee

De VVD doet uit principe niet mee aan de enquête."Er zijn al veel maatregelen genomen door staatssecretaris Wiebes en ook internationaal zijn de regels veranderd", licht VVD-Kamerlid Aukje de Vries toe. "Laten we die nou eerst hun werk laten doen."

De Vries vindt het ook niet nodig dat mensen onder ede worden gehoord. Ze vindt dat een zwaar middel, al sluit ze niet uit dat er nieuwe informatie naar boven komt. "Dat weet je natuurlijk nooit."

Panama Papers

De onthullingen in de Panama Papers zijn de directe aanleiding voor de parlementaire enquête. Maar ook de onderzoeken van de Europese Commissie naar verboden staatssteun brachten belastingdeals aan het licht van grote, wereldwijd opererende bedrijven als Starbucks, Apple en Ikea.

De enquêtecommissie is van plan om snel te werken. Nijboer: "We gaan geen dik rapport schrijven en we zijn er geen jaren mee bezig."

De NOS doet de komende weken verslag van de enquête op radio, tv en nos.nl. De volledige verhoren zijn te volgen via www.tweedekamer.nl.

Commissievoorzitter Nijboer over het waarom van de parlementaire enquête

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl