NOS VoetbalAangepast

Advocaat: Gullit en ik gaan het op onze manier doen

Dick Advocaat had niet verwacht ooit nog op de bank bij het Nederlands elftal te zitten. Dat zei de 69-jarige bondscoach op zijn eerste persconferentie, die hij gaf met assistent Ruud Gullit.

Eerste werkdag Advocaat en Gullit bij Oranje

Advocaat begint aan zijn derde termijn als hoofdverantwoordelijke bij Oranje. De Hagenaar wist wel waarom hij en Gullit daar nu zaten en niet anderen.

"Het komt vooral omdat er een heleboel mensen waren die niet wilden of konden of durfden. Ruud en ik durfden het wel en dat is de belangrijkste reden dat wij 'ja' hebben gezegd tegen de KNVB. Het is ook een geweldige baan."

Een jaar geleden werd Advocaat door toenmalig bondscoach Danny Blind als assistent naar Oranje gehaald. Maar in augustus was hij alweer vertrokken nadat Fenerbahçe hem een lucratief aanbod had gedaan.

Excuses

"Ik vond het vooral heel vervelend voor Danny", legde Advocaat uit. "Daarom heb ik ook mijn excuses aangeboden aan hem. Maar ik ben geen type om assistent te zijn en daarom ben ik weggegaan. Ik wil niet vragen wanneer ik op moet staan of een stropdas moet dragen. Ik wil mezelf zijn."

Advocaat: ik ben geen type om assistent te zijn

Advocaat komt niet bepaald in een gespreid bedje terecht. Nederland staat er niet best voor in de kwalificatiegroep voor het WK van volgend jaar.

"Het wordt een geweldige uitdaging. Heel moeilijk, maar het is zeker mogelijk. Wij gaan het op onze manier doen, ook al geloof ik niet dat ik heel anders denk dan Danny Blind. Hij heeft alleen een beetje pech gehad."

Over die 'manier' is de ervaren coach helder. "Een goede organisatie neerzetten en zorgen dat de taken worden uitgevoerd. Dat is heel belangrijk voor een elftal. En strijd leveren. We kunnen ons geen misstappen meer permitteren. Daarom zal ik vooral kijken naar de jongens die al wat hebben laten zien."

Gullit: enorm vereerd

Advocaat is blij dat Ruud Gullit de trainersstaf is komen versterken. "Ik vind Ruud een enorme persoonlijkheid met een enorme uitstraling", zegt hij over de oud-international die in 1988 met Oranje de Europese titel veroverde. "Hij heeft alles in het voetbal meegemaakt en over de hele wereld ervaring opgedaan."

Advocaat en Gullit: altijd gehoopt op samenwerking

"Ik voel me enorm vereerd", vertelde Gullit op zijn beurt. "Ik weet hoe makkelijk het is om kritiek te leveren. Dat heb ik de afgelopen tijd zelf ook gedaan. Maar ik ben ook voetballer geweest en ik weet dat er geen speler in de wereld is die slecht wil voetballen. Ik zal proberen hierop te anticiperen en mijn taak zal zijn om te voorkomen dat er nog slecht wordt gevoetbald. Deze ploeg is echt niet zo slecht als veel mensen denken."

Over wat het Nederlands elftal op korte termijn nodig heeft, hoefde het duo niet lang na te denken. "Een goed resultaat tegen Luxemburg", aldus Advocaat. "De laatste wedstrijden waren wat dat betreft positief. In Marokko winnen en thuis Ivoorkust verslaan, is gewoon goed. Hopelijk geeft dat vertrouwen. Want volgens ons is er genoeg kwaliteit in de ploeg."

Deur open voor Van Persie

Een ploeg waarin Wesley Sneijder vrijdag in De Kuip zeker vanaf het eerste fluitsignaal van de partij zal zijn. Een rentree op termijn van Robin van Persie, een andere routinier, sluit hij ondertussen niet uit. Advocaat heeft de spits afgelopen seizoen als trainer van Fenerbahçe van nabij meegemaakt.

'Sneijder de beste speler van Galatasaray'

En hij liet duidelijk blijken dat de deur naar Oranje openstaat voor Van Persie, die in oktober 2015 tegen Tsjechië zijn 101ste interland speelde maar daarna bij het Nederlands elftal uit beeld raakte. "Ik heb mij nu gehouden bij de groep van Danny Blind. Maar Van Persie heeft het goed gedaan."

"Hij heeft vooral de belangrijke wedstrijden gespeeld, zoals tegen Manchester United en Besiktas. En daarin hebben we goede resultaten geboekt. Het was vaak wel passen en meten, zodat hij kon brengen wat hij bracht. Maar als hij die vorm vasthoudt, is hij zeker een kandidaat voor het Nederlands elftal. Daar heb ik ook met Robin over gesproken, zonder hem iets te beloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl