NOS VoetbalAangepast

Na 23 jaar keert Ruud Gullit terug bij Oranje

30 mei 1994. Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Achttien dagen voor het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten is de volledige sportpers aanwezig als bondscoach Dick Advocaat op de persconferentie van wal steekt. Naast hem zit Ruud Gullit. Niet in een trainingspak, maar in een spijkerjack. Z'n hoofd diep gebogen.

Advocaat en Gullit hadden in 1994 moeten praten

"Ik wil beginnen met een mededeling. Ruud Gullit heeft besloten om te stoppen bij het Nederlands elftal", zegt Advocaat. "Wij betreuren dat, het hoe en waarom kunt u aan Ruud vragen", voegt hij er aan toe.

Maar Gullit geeft geen verklaring. "Iedereen mag ervan denken wat hij wil, omdat ik ook geen reden opgeef. Het is niet omdat ik niet kan voetballen. Ik wens het Nederlands elftal veel geluk."

'Na toernooi geef ik uitleg'

Gullit geeft aan dat hij Advocaat ook geen reden voor zijn vertrek heeft opgegeven. "Dat is in het belang van het WK. We hebben afgesproken dat ik het hem na het toernooi zal uitleggen."

Na de persconferentie pakt Gullit zijn tas en loopt door een haag van journalisten weg. Journalist Frits Barend geeft hem nog een omhelzing en dan duikt hij in de parkeergarage onder het hotel. Gullit stapt in de rode Peugeot 205, die klaar staat.

Maanden later krijgt Advocaat inderdaad uitleg van Gullit. Maar de bondscoach blijft met vraagtekens zitten. "In alle eerlijkheid denk ik dat we de ware reden nog steeds niet weten, want dít kan het niet geweest zijn", aldus Advocaat op een persconferentie in september van dat jaar.

April 1993: een discussie op de training tussen Ruud Gullit en Dick Advocaat

In 2013 kijken Gullit en Advocaat in Studio Voetbal terug op het veelbesproken vertrek. Tijdens het bekijken van de archiefbeelden komen beiden tegelijkertijd tot de conclusie dat ze het fout hebben gedaan. Gullit: "Ik was emotioneel. Het was stom om niet te gaan. We hebben het allebei fout gedaan. Het was ook wel een beetje mijn trots, ja. Ik had er veel meer met Dick over moeten praten."

Advocaat: "Ruud belde mij 's avonds om te zeggen dat hij de volgende ochtend een persconferentie zou geven. Toen had ik in mijn auto moeten stappen. Dat is de onervarenheid die ik toen nog had. Ik was nog vrij jong. Als we met elkaar hadden gesproken, was hij meegegaan."

Gullit en Advocaat over vertrek 1994

'Advocaat wilde té aanvallend'

Gullit wil dit keer wel vertellen waar het probleem destijds lag. "Het lag aan de tactiek die Dick wilde toepassen. Hij wilde té aanvallend spelen. Dat kon mijns inziens niet. Daarvoor was het te warm in de Verenigde Staten. Gedurende het toernooi daar heeft hij uiteindelijk ook z'n tactiek aangepast. Hij heeft het nog net kunnen herstellen daar, want het was bijna te laat."

Vandaag, 23 jaar later, zitten ze weer samen achter de tafel. Weer in Huis ter Duin. Dit keer om te praten over de toekomst. Een toekomst samen op de bank bij Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl