Maart 2017: Marc Wilmots bij de presentatie in Ivoorkust
NOS VoetbalAangepast

Wilmots wil in Ivoorkust de pijn van het EK vergeten

Marc Wilmots is de coach die Ivoorkust naar het WK in Rusland moet leiden. Gebutst en geschaafd na de Belgische blamage op het EK is Wilmots op zoek naar eerherstel. Vanavond om 19.30 uur speelt hij met Ivoorkust tegen Nederland.

De klap van de uitschakeling op het EK vorig jaar dreunt nog altijd na in België. De 3-1 nederlaag tegen Wales in de kwartfinales betekende het einde van Wilmots als bondscoach.

Gefileerd

Een paar dagen geleden liet Jordan Lukaku via een interview in Het Laatste Nieuws geen spaan heel van Wilmots. "Op geen enkel moment zag ik een wedstrijdvoorbereiding die die naam waardig was. Het was zeer basic allemaal. Op spelhervattingen werd niet getraind. Op verdedigen al helemaal niet. De enige wenk die ik kreeg was: geef in balbezit de bal door aan Eden."

Youri Mulder en Marc Wilmots waren ploeggenoten van elkaar bij Schalke 04 en zaten er ook allebei in de trainersstaf. Mulder heeft gemengde gevoelens over het ontslag van Wilmots. "De Belgische pers is veel venijniger dan de Nederlandse. Af en toe bij het gemene af. Dan werden er zaken bijgehaald die er totaal niet toe deden. Marc is daar echt gekwetst uitgekomen."

Afgrijzen op het gezicht van Marc Wilmots. België vliegt er op het EK uit tegen Wales

NOS-verslaggever Bert Maalderink verbleef tijdens het EK in het spoor van de Belgen. Hij onderschrijft het gevoel van Mulder. "Wilmots was Franstalig. Dan heb je sowieso al een probleem met de Vlamingen. Terwijl de Walen juist de Vlaamse spelers de schuld gaven. Het was een bizarre kruisbestuiving."

"Wat ik heel flauw vond was dat tijdens persconferenties niemand zijn mond opendeed. Maar dan kropen die journalisten achter hun typemachines en ging het los. Ze vonden hem arrogant. Ten onrechte: ik vond het een aardige kerel."

Tactische onbenul

"Op het EK gonsde het ook dat Wilmots een tactische onbenul was. Ik denk dat die spelersgroep té goed was. Hij kon uit wel vijftien spelers kiezen. Maar de beste twee, Kevin de Bruyne en Eden Hazard, konden eigenlijk niet goed met elkaar spelen. Een beetje zoals de discussie rond Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder in Nederland. Voor Wilmots eindigde dat met tactische beslissingen die niet goed uitpakten."

"Hij is eigenlijk uit nood bondscoach van België geworden", vervolgt Maalderink. "Dick Advocaat haalde hem er eerst bij als assistent. Hij was te onervaren, terwijl die spelers bij hun clubs juist ervaren toptrainers hadden. Hij was te veel motivatiecoach."

Rijper

Bij Schalke was Huub Stevens de trainer van Wilmots. De twee bleven daarna met elkaar in contact. "Marc heeft met een talentvolle groep de verwachtingen niet waargemaakt. Dan weet je wat er gaat gebeuren. Maar ik zeg altijd: een echte trainer is een keer ontslagen. Van die ervaring word je rijper."

"Als speler was Marc iemand met een enorme drive naar voren. Hij wilde meteen druk zetten. Zo wil hij zijn teams ook laten spelen. Attractief, vanuit een goede organisatie."

Voor Wilmots wordt het duel met Nederland zijn tweede wedstrijd als bondscoach van Ivoorkust sinds zijn aanstelling in maart. De eerste, vriendschappelijk tegen Rusland, werd met 2-0 gewonnen. In augustus wacht dan het vervolg van de WK-kwalificatie waarin Ivoorkust er als koploper in de groep na twee duels uitstekend voor staat.

2016: Marc Wilmots als bondscoach van België

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl