NOS NieuwsAangepast

Familie dode asielzoeker Leersum wil onderzoek

Nabestaanden van de overleden Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen willen justitie dwingen om extra onderzoek te doen naar zijn dood. Dat melden het VPRO-onderzoeksprogramma Argos en de website Oneworld.

De advocaat van de nabestaanden is een artikel 12-procedure begonnen. Daarmee kan het gerechtshof het OM opdracht geven onderzoek te doen.

Opgehangen

Eind 2013 verdween Mekonen uit het asielzoekerscentrum in Leersum. Op 5 januari 2014 werd zijn lichaam gevonden. Mekonen hing aan een boom in het Duitse Bremen. Het Openbaar Ministerie ging uit van zelfmoord, maar de nabestaanden twijfelen daarover.

Als hij zelfmoord wilde plegen, had hij dat ook in Nederland kunnen doen, zeggen ze. Bovendien was Mekonen volgens zijn advocaat, Leonie Sinoo, vrolijk en bezig met gezinshereniging.

Zijn nabestaanden willen weten of Mekonen ruzie had met een mensensmokkelaar. Volgens de onderzoeksjournalisten deelde hij in het asielzoekerscentrum in Leersum een kamer met de broer van de smokkelaar die zijn reis naar Nederland had geregeld. De broer zou hem hebben bedreigd.

Argos besteedt vandaag tussen 14.00 uur en 15.00 uur op NPO Radio 1 aandacht aan de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl