Hackers kunnen je straks niet meer afluisteren dankzij kwantuminternet

Delftse onderzoekers werken aan een internetverbinding die niet kan worden onderschept of afgeluisterd door criminelen en inlichtingendiensten: het kwantuminternet. Dat is een netwerk waarin je informatie teleporteert door middel van kwantumverbindingen. Het verdwijnt dus van de ene plek en verschijnt op de andere plek, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een glasvezelkabel.

Teleporteren klinkt wellicht wat science fiction (en dat is het misschien ook wel een beetje), maar in Delft wordt dit al gedaan. "Net als bij Star Trek. Daar worden mensen en dingen geteleporteerd. Wij teleporteren informatie", zegt Ronald Hanson, hoogleraar kwantumfysica aan de TU Delft. "Tot nu toe hebben we dat over een afstand van een kilometer kunnen doen", vertelt Hanson in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Het kwantuminternet is nu een stuk dichterbij, want de onderzoekers hebben ontdekt hoe ze de bouwstenen sterker kunnen maken.

Verstrengelde deeltjes

Het teleporteren van informatie gaat via zogenoemde verstrengelde deeltjes, de bouwstenen van het kwantuminternet. "Deeltjes die verstrengeld zijn gaan zich gedragen alsof ze één zijn, zelfs als je ze heel ver uit elkaar trekt", zegt Hanson. "Je zou kunnen zeggen dat de een kan voelen wat de ander doet. Dus als je er aan de ene kant informatie in stopt, komt dat er aan de andere kant uit."

Ronald Hanson (links) met zijn team

In theorie kunnen de verstrengelde deeltjes met elkaar blijven communiceren, ook al liggen ze mijlenver uit elkaar. In de praktijk lukt dat nog niet. "Als we langere afstanden afleggen zien we dat de verstrengeling steeds zwakker wordt. Dat komt bijvoorbeeld door fouten in de apparatuur of door ruis in de omgeving", legt Hanson uit.

Destilleren

De Delftse wetenschappers hebben nu ontdekt hoe ze die verstrengelde deeltjes sterker kunnen maken, zodat ze ook op een langere afstand met elkaar kunnen blijven communiceren. "Wat we doen is dat we niet één verstrengeld paar maken, maar we maken er meerdere. Die paren zijn allemaal niet zo heel goed, maar door iets slims te doen, kunnen we vanuit die vele slechte verstrengelde paren één heel goede halen", zegt Hanson.

"Dat noemen we destilleren, net zoals je sterke drank destilleert uit ingrediënten die zelf niet hoog alcoholisch zijn." Dit proces wordt vervolgens herhaald tot het de sterkte heeft bereikt die nodig is om de teleportatie te kunnen doen.

We gaan hackers uitnodigen om te laten zien dat kwantuminternet écht niet afluisterbaar is.

Ronald Hanson

Dan komt natuurlijk de vraag: wanneer kunnen we gebruikmaken van dat veilige kwantuminternet? "We hopen in 2020 de eerste steden in Nederland aan elkaar te knopen. In dat netwerk willen we concepten testen en laten zien dat je echt informatie kan laten teleporteren. We willen ook hackers uitnodigen om te laten zien dat het netwerk echt niet afluisterbaar is", vertelt Hanson.

Als dat eerste netwerk is opgebouwd, duurt het nog even voordat iedereen er gebruik van kan maken. "Dan moeten we ervoor zorgen dat de snelheid goed is en dat we het goedkoop en toegankelijk kunnen maken. Maar als de ontwikkelingen snel gaan, dan kun je eraan denken dat we over twintig jaar allemaal internetbankieren via het kwantuminternet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl