Dani Alves met de Italiaanse kampioensbeker
NOS VoetbalAangepast

Ervaren Dani Alves bloeit op bij Oude Dame

Toen Dani Alves zich afgelopen zomer meldde bij Juventus nam clubicoon Gianluigi Buffon hem even apart. "Help ons om onze droom te verwezenlijken", zei de ervaren doelman tegen de Braziliaanse rechtsback. Die droom is het winnen van de Champions League.

Buffon wist tegen wie hij sprak. Vijf keer speelde Dani Alves een Europese finale en vijf keer haalde hij de beker op. Met Sevilla won hij de UEFA Cup in 2006 en 2007 en met FC Barcelona veroverde hij de Champions League in 2009, 2011 en 2015.

Twijfel

Vorig jaar kwam voor Dani Alves een einde aan een verblijf van acht succesvolle seizoenen in Catalonië. Hij voelde zich niet meer gelukkig, niet meer gewaardeerd vooral en hij vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Juventus zag zijn kans schoon.

Gianluigi Buffon geeft Dani Alves een knuffel na het winnen van de Coppa Italia

Met zijn leeftijd van 33 jaar was het ook de vraag of Dani Alves nog zijn dynamiek en snelheid had en ook de voorzetten nog kon leveren zoals hij de afgelopen jaren deed aan de rechterkant bij Sevilla en Barcelona.

Zijn start bij Juventus bevestigde die twijfel. Zijn spel was niet van zijn niveau bij Barcelona en met Alves in de gelederen verloor Juventus in de Serie A bij AC Milan (1-0) en Genoa (3-1). Een beenbreuk eind november wierp de Braziliaan nog verder terug.

Sterker dan ooit

Alsof hij de gedwongen rustpauze echt nodig had om op krachten te komen, keerde Alves in februari ijzersterk terug van zijn blessure. Sterker dan ooit leek het wel. Zijn aanvallende impulsen gaven Juve nieuwe kracht.

Coach Massimiliano Allegri liet Alves zijn gang gaan op de rechterflank en die vrijheid betaalde de Braziliaan terug. In de Champions League was de Juventus in de kwartfinales zijn oude liefde Barça de baas en in de halve finales tegen AS Monaco was Alves de absolute uitblinker.

Dani Alves viert zijn goal tegen AS Monaco

In de heenwedstrijd in Stade Louis II bereidde Alves beide treffers van Gonzalo Higuaín voor en in de terugwedstrijd in Turijn was hij ook betrokken bij beide doelpunten. Hij bracht Mario Mandzukic in stelling voor de eerste goal en zorgde met een prachtige volley zelf voor de tweede goal.

'Beetje gek, maar fantastische prof'

"In het begin had hij het moeilijk," bevestigde verdediger Giorgio Chiellini, "maar hij is gegroeid. Bovendien is hij een warme persoonlijkheid: altijd vrolijk, altijd lachen, altijd in de hoogste versnelling. Voor onze cultuur lijkt hij misschien een beetje gek, maar hij is een fantastische professional."

Dani Alves in 2015 met de Champions League-beker na de zege op Juventus

Over zijn goede periode van de afgelopen maanden zei Alves zelf: "Of het me verrast dat ik nu beter speel dan ooit? Ik doe er heel veel voor. Alles wat ik bereik, is het resultaat van hard werken. Ik pluk gewoon de vruchten van die dagelijkse arbeid. Mensen denken soms dat ik gek ben, maar ik weet echt wel wat ik doe."

Veelvraat

Met zijn glansrol was Alves er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat Juventus zich plaatste voor de eindstrijd. Bovendien pakte hij al de Italiaanse dubbel, waar zijn oude club Barcelona met alleen de Spaanse beker maar een mager seizoen beleefde.

Zaterdag kan hij in de finale van de Champions League een nieuwe trofee aan zijn indrukwekkende erelijst toevoegen. Zijn 37ste prijs als profvoetballer. Daarmee zou Alves zijn landgenoot Maxwell evenaren als speler met de meeste prijzen. En nog belangrijker: hij zou de droom van Buffon verwezenlijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl