NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 2 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! We krijgen een zonnig begin van de dag. Later vandaag zijn er vooral in het zuiden stapelwolken en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Wat heb je gemist?

Bij een overval op een casino in de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn zeker 36 doden gevallen, melden Filipijnse media. De meeste slachtoffers zijn vrouw. Rond middernacht schoot een zwaarbewapende man monitoren aan flarden en stak enkele goktafels in brand. Daarop brak paniek uit onder de bezoekers, die bang waren voor een aanslag.

Er zijn nog steeds grote hoeveelheden zware wapens in Nederland in omloop, die ook vaker door criminelen worden gebruikt. De politie maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van kalasjnikovs en skorpions. Die worden niet alleen bij liquidaties gebruikt, maar onlangs ook bij een overval en een bedreiging.

Opgeslagen wapens in de wapenkluis van het NFI

Ook Audi heeft in zijn dieselmotoren sjoemelsoftware gebruikt, zegt de Duitse minister van Transport. De fabrikant heeft zo'n 24.000 auto's van het model A7 en A8 teruggeroepen. Door de software werd de uitstoot van stikstofoxide tijdens milieutests kunstmatig laag gehouden. In werkelijkheid stoten de auto's twee keer zoveel uit als toegestaan.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bekijkt de toespraak die PVV-leider Geert Wilders in 2015 hield in Wenen, meldt het AD. Dat gebeurt op verzoek van Oostenrijk. Een Oostenrijkse moslimorganisatie had aangifte gedaan tegen Wilders, omdat hij onder meer had gezegd dat de islam mensen oproept om terrorist te worden.

Wilders sprak in 2015 op uitnodiging van de Oostenrijkse FPÖ

Verder vandaag...

Het Openbaar Ministerie in Groningen komt vandaag met een strafeis in de zaak van de verdwenen en vermoorde Jesse van Wieren. Zijn lichaam werd in januari vorig jaar gevonden in de achtertuin van een zorginstelling in het Groningse Kloosterburen. De 27-jarige Rhowan P. en zijn 28-jarige vriendin Desiree G. worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Van Wieren. Afgelopen woensdag startte de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Archeologen komen met meer informatie over een goudschat uit de vijfde eeuw, die recent is opgegraven in een boomgaard in de Betuwe. De wetenschappers spreken van een unieke vondst. De schat is vermoedelijk rond 460 na Christus begraven. Later vandaag geven de archeologen een persconferentie.

Het is dag zes van Roland Garros. Vanaf 11.00 uur is op NPO1 en NOS.nl de wedstrijd titelverdedigster Garbiñe Muguruza en Yulia Putintseva te zien. Verder komen de wedstrijden van Rafael Nadal (tegen Nikoloz Basilasjvili) en Novak Djokovic (tegen Diego Schwartzman) ook aan bod.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl