Gevangenis in Dordrecht
NOS Nieuws

Blok: herkomst geld voor borgtocht beter controleren

Minister Blok bekijkt hoe het systeem van vrijlating op borgtocht beter kan. Vorige week bleek uit een bericht in De Telegraaf dat steeds meer verdachten thuis hun berechting mogen afwachten na betaling van een borgsom. In drie jaar zijn zeventien van hen verdwenen. De krant stelde ook vast dat niet wordt gecontroleerd waar het geld voor de borgsom vandaan komt en dat veel verdachten makkelijk hoge bedragen kunnen missen.

De SP in de Tweede Kamer vroeg om opheldering. In antwoord daarop benadrukt Blok dat de Kamer er zelf om heeft gevraagd de borgsom als alternatief voor voorlopige hechtenis vaker toe te passen.

Hij voegt eraan toe dat de financiële situatie van de verdachte een rol moet spelen bij het vaststellen van de hoogte van de borgsom. "Hoe meer geld voorhanden, des te hoger de borgsom." En het bedrag moet zo hoog zijn dat de verdachte vermoedelijk niet de benen zal nemen.

Knelpunten

Blok erkent dat het systeem in de praktijk knelpunten oplevert en dat tot nu toe geen uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de financiële positie van de verdachte en de herkomst van het geld.

Hij wil nu samen met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak bekijken of "betere waarborgen kunnen worden gecreëerd om te voorkomen dat verdachten buiten het bereik van het opsporingsonderzoek raken en de waarborgsom betalen met crimineel vermogen".

De minister wijst er wel op dat toepassing van een borgsom nu eenmaal risico's met zich meebrengt. "Hoe de procedure ook wordt vormgegeven, het risico dat een verdachte op enig moment toch vlucht, kan nooit volledig worden uitgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl