Tjeenk Willink ontvangt Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: in Nederlands belang dat er snel kabinet is

VVD-leider Rutte vindt dat Nederland er echt belang bij heeft als er snel een nieuw kabinet is. Dat zei hij na een gesprek met de nieuwe informateur, Tjeenk Willink. De informateur ontving vanmiddag Rutte als eerste en daarna praatte hij met CDA-leider Buma. Morgen heeft hij ook nog ontmoetingen met achtereenvolgens de leiders van ChristenUnie, GroenLinks en D66.

Anders dan bij vorige gelegenheden wilde Rutte niet zeggen wat hij de informateur heeft geadviseerd. "Het is een heel ingewikkelde fase. Ik denk dat de VVD als grootste partij er alles aan moet doen om bij te dragen aan een oplossing van het probleem en daar hoort bij dat ik helemaal zwijg." Ook Buma wilde weinig meer kwijt dan dat hij een goed gesprek met Tjeenk Willink heeft gehad en dat hij de verdere berichten van de informateur afwacht.

Rutte zei wel dat de kabinetsformatie niet te lang moet duren. Volgens hem neemt het gezag waarmee hij op belangrijke bijeenkomsten in het buitenland kan opereren toe, als er een nieuw kabinet is. Hij verwees naar vergaderingen van de NAVO en de EU, waar grote Nederlandse belangen worden besproken.

Volgens Rutte is het goed dat er een andere informateur is, maar zegt dat niets over Tjeenk Willink of diens voorganger Schippers. "Zou Tjeenk Willink op 16 maart begonnen zijn, had je nu misschien Schippers nodig gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl