NOS NieuwsAangepast

Kamer debatteert: hoe verder met de formatie?

De Tweede Kamer debatteert vandaag met informateur Schippers over de stand van zaken in de formatieonderhandelingen. Schippers schrijft in haar eindverslag dat haar onderzoek naar de mogelijkheden voor de vorming van een meerderheidskabinet is afgerond.

Op dit moment, zegt Schippers, zijn er geen mogelijkheden voor een coalitie die kan rekenen op "een vruchtbare samenwerking" met Tweede en Eerste Kamer. Zij zegt dat iedere geopperde variant "op bezwaren van op zijn minst één van de betrokken fracties stuit".

Wie wil met wie in een kabinet (en vooral: met wie niet)?

Informateur Schippers zegt in haar eindverslag dat dit de stand van zaken nu is, en dat het verstandig is om dit niet als een eindpunt te zien. Ze zegt dat de formatie in een volgende fase belandt en adviseert haar opvolger, Minister van Staat Tjeenk Willink om de mogelijkheden te onderzoeken voor een kabinet "dat op voldoende steun kan rekenen in de volksvertegenwoordiging".

Dat kan, zoals de meest partijen willen, een meerderheidskabinet zijn, zegt Schippers, "maar ook een minderheidskabinet in welke vorm dan ook". Zo'n kabinet zou dan per voorstel moeten kijken of er een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer te vinden is. Dat maakt een kabinet minder slagkrachtig.

Het debat begint rond 15.30 uur en is live te volgen via NOS.nl en NPO Politiek. Stel vanaf 15.10 uur je vragen aan NOS-verslaggevers Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp op onze Facebookpagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl