Teleurstelling bij de spelers van NEC na de degradatie uit de eredivisie
NOS VoetbalAangepast

'NEC heeft nu behoefte aan rust en continuïteit'

Uithuilen, opnieuw beginnen en hopen op een financiële injectie van suikeroom Marcel Boekhoorn. Een tegeltje met deze zin zou nu best in de bestuurskamer van het gedegradeerde NEC kunnen hangen.

Volgens verslaggever Richard van der Made, die het reilen en zeilen van NEC op de voet volgt, staat de club voor een flinke klus om voor komend seizoen een competitieve selectie op de been te krijgen.

Wat gaat er met de spelersgroep van NEC gebeuren?

"Ik vermoed dat een groot deel verdwijnt van het team dat afgelopen zondag tegen NAC speelde. Het spelersbudget (nu 3,2 miljoen, red.) gaat flink omlaag, maar de gevolgen zullen niet zo groot zijn als bij de vorige degradatie. Aan een speler zoals Dario Dumic kan NEC nog best een aardige som geld verdienen, want zijn contract loopt nog twee jaar door en hij speelde wel een goed seizoen.

"Ook kan een verkoop helpen met het op poten zetten van een nieuwe selectie. De club hoeft minder te saneren dan drie jaar geleden. Toen moest de helft van het personeel worden ontslagen. Dat was destijds veel ingrijpender."

Heeft NEC geleerd van die degradatie uit 2014?

"Ze zijn er in Nijmegen nu in elk geval financieel wat beter op voorbereid. Er is veel bezuinigd na de degradatie in 2014. Maar het was de afgelopen jaren natuurlijk opnieuw een behoorlijke puinhoop. En nu zitten ze weer in de problemen door een warrig en onrustig beleid. Ik zie weinig visie bij NEC. Wat dat betreft hebben ze er dus weinig van geleerd."

Ik denk wel dat NEC binnen twee jaar terug moet zijn in de eredivisie, anders gaan de inkomsten nog verder omlaag. Met alle gevolgen van dien.

Richard van der Made

Wat is er nu echt mis in Nijmegen?

"Iedereen wil belangrijk zijn en meepraten. Er zijn zo veel stromingen en lijntjes waardoor veel mensen elkaar ook weer in stand houden. Veel echte voetbalmensen met een NEC-hart zie ik niet, zoals Leen Looyen, Sije Visser en ook Carlos Aalbers dat wel waren. Hoewel in de staf met Ron de Groot en Jeffrey Leiwakabessy wel pure clubmensen zitten."

"De samenwerking met adviesbureau Futuralis, dat soms wel heel bepalend was, is ook geen succes gebleken. De vaak matige spelers die zij binnenhaalden kwamen werkelijk overal vandaan en trainer Peter Hyballa moest zich er dit seizoen maar mee redden."

"Voor de vorige trainer Ernest Faber gold hetzelfde. Er is geen stabiliteit. Ron de Groot was de zesde hoofdtrainer in vijf jaar. Er kwamen vier technisch managers voorbij in die periode. Dan kun je nooit beleid maken."

Dat is nogal wat, wie moet dan de boel weer op de rit krijgen?

"Het wordt tijd dat Marcel Boekhoorn nu echt een keer stelling gaat nemen. Hij heeft NEC als investeerder al heel vaak uit de brand geholpen. Dat deed hij al bij de transfers van Edgar Barreto en Andrzej Niedzielan in 2002 en nog steeds dicht hij de gaten en koopt hij afkoopsommen af als er weer eens iemand moet vertrekken."

Marcel Boekhoorn

"Boekhoorn heeft veel macht bij NEC. Hij opereert altijd op de achtergrond, maar zou voor een enorme impuls kunnen zorgen als hij echt richting gaat geven aan nieuw beleid. Alleen vrees ik dat hij er weinig tijd voor heeft. Misschien is Boekhoorn alles ook wel zo zat, dat hij er helemaal uitstapt. Maar dat geloof ik niet zo, want hij zegt altijd dat hij NEC nooit laat vallen."

Waar heeft NEC vooral behoefte aan?

"Aan rust en continuïteit. En ook aan een nieuw boegbeeld. Iemand die tussen alle geledingen in staat. De lijnen moeten ook veel korter, want het is nu vooral een praatclub geworden."

"En dan, met jongens van de club, proberen weer iets op te bouwen. Ik denk wel dat NEC binnen twee jaar terug moet zijn in de eredivisie, anders gaan de inkomsten nog verder omlaag. Met alle gevolgen van dien."

En NEC moet ook nog een nieuwe trainer vinden, de naam van Rob Alflen werd steeds genoemd?

"Ik heb hem gisteravond zelf nog gesproken. Hij zegt zelf dat het nog helemaal niet rond is. De gesprekken zijn zelfs gestaakt op dit moment, er wordt niet meer gepraat. Alflen baalt dat er zaterdag al melding werd gemaakt van zijn komst. Mijn gevoel zegt dat hij wel eens gewoon in Almelo kan blijven bij Heracles."

"In voetbalkringen wordt er wel lovend over Alflen gesproken, hoewel zijn trainerscarrière nog niet echt succesvol is tot nu toe. Ron de Groot wordt het in ieder geval niet. Hij heeft het na het vertrek van Peter Hyballa toch maar weer opgepakt bij NEC, maar werkt veel liever in de luwte."

"Toch kan NEC altijd een beroep op hem doen als de club in nood zit. De Groot is een echte clubman. Dat zijn cultuurbewakers en van levensbelang voor een club als NEC. Alleen moet je daar wel de juiste trainer bij zoeken, die dus samen een klik hebben. Want met Hyballa was die er duidelijk niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl