Donald Trump was vorige week op bezoek bij de Europese Unie
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 30 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! De tropische warmte is weg, het is niet meer zo heet als gisteren. Maar het is nog wel aangenaam en rustig, met wolkenvelden, vooral langs de westkust. In het binnenland schijnt de zon ook vrij geregeld. In het oosten is vanmiddag een enkele bui mogelijk, verder blijft het droog.

Wat heb je gemist?

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel roept Europese landen op zich te verzetten tegen de politiek van Trump. "Wie zich niet keert tegen het Amerikaanse beleid, is medeschuldig", zei hij in de Duitse krant Rheinische Post. Hij vindt het vooral schandalig dat Trump niet het klimaatakkoord van Parijs wil steunen. Hij bepleit meer Europese samenwerking: "Alleen dan hebben we de kracht om op het politieke wereldtoneel een geloofwaardige speler te zijn."

Sigmar Gabriel

De beroemde golfer Tiger Woods is in de Amerikaanse staat Florida opgepakt voor rijden onder invloed. Dat gebeurde in de nacht van zondag op maandag, maar is nu pas bekend geworden. Een paar uur later werd de golfer van 41 weer vrijgelaten.

Na zijn vrijlating verklaarde Woods dat hij beslist niet had gedronken. Hij zou een onverwacht sterke lichamelijke reactie hebben gekregen op medicijnen die hij had geslikt.

Tiger Woods

In Noord-Limburg is een vrachtwagen op een goederentrein gebotst. Het ongeluk gebeurde bij een spoorwegovergang tussen Sevenum en Venlo. Door de botsing vloog de vrachtwagen in brand. De vrachtwagen noch de trein vervoerde gevaarlijke stoffen.

Vrachtwagen in botsing met goederentrein

De campagne voor de Britse verkiezingen op 8 juni bereikte gisteravond een eerste hoogtepunt. Theresa May (Conservatieven) en Jeremy Corbyn (Labour) verschenen op televisie om zich te laten interviewen door de gerenommeerde en gevreesde presentator Jeremy Paxman. Beide kandidaten werd het vuur aan de schenen gelegd. Een belangrijk thema in de uitzending was, uiteraard, de brexit.

Jeremy Corbyn (l) wordt geïnterviewd door Jeremy Paxman

Verder vandaag...

De reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn voor het eerst te zien in Ouwehands Dierenpark. De beren uit China zaten sinds 12 mei in quarantaine. Voor deze week zijn de kaartjes uitverkocht, maar voor daarna is nog geen sprake van een stormloop.

De Tweede Kamer praat vanmiddag over het eindverslag van informateur Schippers. Zij is er niet in geslaagd om partijen te vinden die samen een kabinet willen vormen en daarom geeft ze de opdracht terug. Zij wil dat PvdA'er en Minister van Staat Herman Tjeenk Willink nu een poging gaat doen. De Tweede Kamer stemt daar later vandaag over.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl