Bezoekers voor de uitspraak in een jihadproces bij de Amsterdamse rechtbank
NOS Nieuws

Hulplijn voor leraar met vragen over extremisme

Het kabinet stelt een hulplijn in voor onderwijzers en jongerenwerkers die vragen hebben over extremisme en polarisatie. Het doet dat naar aanleiding van een advies van 'speciaal rapporteur' Azough, oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Volgens Azough kan de ondersteuning van professionals beter. Ze zouden moeten worden geholpen om 'professionele eenzaamheid' te voorkomen en aan deze thema's zou meer aandacht moeten worden besteed, ook als er geen incidenten zijn. Als professionals er niet alleen voor staan en meer samenwerken, kan dat helpen sociale spanningen te voorkomen, denkt de rapporteur.

Investeren in vredstijd

Azough zegt dat er binnen veel organisaties pas over radicalisering en sociale spanningen wordt gepraat als er iets gebeurt. "Dan is het eigenlijk al te laat. We moeten investeren in vredestijd."

Minister Bussemaker en staatssecretaris Van Rijn benadrukken dat kwetsbare jongeren vatbaar kunnen zijn voor de meest extreme of radicale meningen in hun omgeving. Daarom is het volgens hen belangrijk dat deze jongeren gezien worden door betrokken leraren, jongerenwerkers en hulpverleners en dat de professionals hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl