Een medewerker in het Justitieel Complex in Zaandam
NOS NieuwsAangepast

Gevangenen verhuisd vanwege gebrek aan bewaarders

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat gevangenen verhuizen vanwege een personeelstekort. De dienst zegt dat de uitstroom van medewerkers hoger is dan verwacht. Volgens demissionair staatssecretaris Dijkhoff zijn de maatregelen nodig om de veiligheid van personeel en gevangenen te waarborgen.

Het gevangeniswezen kampt al langer met een personeelstekort. In de zomerperiode ontstaan extra problemen, onder meer doordat medewerkers vrij nemen. Daarom neemt de DJI maatregelen in drie inrichtingen.

Gedetineerden verhuisd

Zo wordt de gevangenis in Zoetermeer tijdelijk niet gebruikt. Deze locatie was vorig jaar al gedeeltelijk leeggehaald. De gedetineerden die er nog zaten, worden in ieder geval tot het einde van dit jaar verhuisd naar het complex in Alphen aan den Rijn. Ook een deel van het personeel gaat daar aan de slag, andere medewerkers worden verplaatst naar Scheveningen.

Een deel van de gevangenen in Almere wordt tot oktober overgeplaatst naar de gevangenis bij Schiphol. Ook worden 96 gevangenen uit het complex in Zaandam verhuisd naar Lelystad.

De DJI is druk bezig met het aantrekken van nieuw personeel en hoopt voor het einde van dit jaar op volle sterkte te zijn. Volgens NOS-justitieredacteur Remco Andringa is het nog afwachten of de dienst daarin slaagt. Hij zegt dat veel bewaarders overstappen naar de beveiligingsbranche vanwege de hoge werkdruk en lage baanzekerheid in het gevangeniswezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl