Tienkamper Eelco Sintnicolaas in Götzis
NOS SportAangepast

Tienkamper Sintnicolaas terug aan de top

"Natuurlijk werkt dit bevrijdend." Eelco Sintnicolaas verbaasde zichzelf dit weekeinde bij de sterk bezette tienkamp in Götzis. Na twee jaar vol tegenslagen tekende de atleet in het Oostenrijkse plaatsje met 8.539 punten voor een verbetering van zijn eigen, vijf jaar oude Nederlands record. "Het is voor mij de bevestiging dat er nog steeds veel mogelijk is", keek de 30-jarige atleet maandag terug op zijn prestatie.

Velen vroegen zich af of Sintnicolaas nog op het hoogste niveau zou terugkeren. Twee jaar geleden raakte hij tijdens de meeting in Götzis geblesseerd, nadat de Nederlander werd getroffen door een stuiterende horde uit de baan van de Canadees Damian Warner. "Ik liep een zware polsblessure op en kreeg vervolgens de ene na de andere fysieke tegenslag te verwerken."

Herstel

Na zijn mislukte optreden vorig jaar tijdens de Spelen nam Sintnicolaas rust. Hij besloot verder te gaan zonder Vince de Lange, die hem jarenlang begeleidde en hem naar de internationale top bracht.

"Ik heb de tijd genomen om mijn lichaam te laten herstellen. Die tijd ontbrak afgelopen jaar, omdat alles in het teken stond van de Olympische Spelen in Rio. Ik was daar gewoon niet fit. De rust heeft me goed gedaan."

Sintnicolaas gokte op zijn jarenlange ervaring toen hij zich begin dit jaar weer op de atletiekbaan meldde. "Ik gebruik nog steeds veel schema's van Vince. De credits voor dit record zijn ook voor een groot deel voor Vince. Voor mij was het belangrijkste om het plezier terug te krijgen. En dat is helemaal gelukt."

WK-limiet

Sintnicolaas vertrok naar Götzis met het doel zich te kwalificeren voor de WK, in augustus in Londen. De limiet (8.100 punten) was zijn uitgangspunt.

"Ik wist dat het verbeteren van het Nederlands record de komende tijd tot de mogelijkheden zou behoren, maar ging er niet vanuit dat dat al in Götzis zou gebeuren. Ik heb een stabiele tienkamp gedraaid. Ik begon met een persoonlijk record (10,57) op de 100 meter. Toen wist ik wel dat het met mijn vorm goed zat. En ik heb geen grote tegenslag gehad. Voor het eerst sinds Götzis in 2015 heb ik weer een tienkamp afgerond", aldus de tienkamper.

Verbeterpunten

Sintnicolaas denkt dat er nog meer mogelijk is. "Ik haalde 1,91 meter bij het hoogspringen. Door mijn enkelproblemen de afgelopen tijd heb ik daar minder aandacht aan besteed. Ik heb al eens 2,08 meter gesprongen. Dat moet dus beter kunnen. Verder valt er zeker nog winst te halen op de werp-onderdelen; discus, speer en met de kogel. Verder moet ik gewoon fit blijven, goed naar mijn lichaam luisteren. Dan komt het goed."

Eelco Sintnicolaas verbetert het nationale record en haalt de WK-limiet

Atletiekspecialist Léon Haan van de NOS had na de Olympische Spelen zo zijn twijfels over het vervolg van de atletiekloopbaan van Sintnicolaas. "Maar onlangs bij een wedstrijd in Uden zag ik een herboren atleet. Hij straalde plezier uit, had een glans op zijn gezicht. Zo had ik hem heel lang niet meer gezien."

'Liefhebber'

Haan vindt de tienkamper een schoolvoorbeeld van een topatleet. "Hij is een enorme liefhebber, is mentaal ijzersterk anders lukt dit je niet na zoveel tegenslag. Daarnaast verzorgt hij zich goed. Zijn snelheid is prima en dat is toch de basis voor een goede tienkamp. Wat hij in G|otzis heeft laten zien, is klasse. Eelco is terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl