Aangepast

De uitzending van 29 mei

Locoburgemeester Emmen dook drie weken onder na doodsbedreiging

Drie weken zat wethouder en locoburgemeester Bouke Arends van Emmen ondergedoken in Engeland. Hij werd bedreigd, waarschijnlijk omdat hij het clubhuis van motorclub No Surrender had gesloten. Hij is boos en gefrustreerd over wat hem is overkomen. "Dit is toch Nederland en niet een of andere bananenrepubliek?"

Arends is niet de enige. Intimidatie van ambtsdragers komt steeds vaker voor. Vanavond is Bouke Arends te gast.

De formatie: hoe nu verder?

Herman Tjeenk Willink, oud vice-president van de Raad van State en Minister van Staat, moet de nieuwe informateur worden. Hij moet gaan bekijken of er toch nog een meerderheidskabinet is te vormen. Ook een minderheidskabinet hoort tot de mogelijkheden.

Dat schrijft informateur Edith Schippers in haar eindverslag, dat ze overhandigde aan Kamervoorzitter Arib. Ze schrijft dat ze heeft geconstateerd dat iedere geopperde coalitie stuit op bezwaren van de betrokken fracties. Daarmee geeft ze haar opdracht terug.

In Nieuwsuur het laatste nieuws over de formatie en de analyse van politiek verslaggever Dominique van der Heyde.

'Vergoed medicijn tegen hiv'

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland dringen er bij de minister van Volksgezondheid op aan om een pil die hiv-besmetting kan voorkomen, op te nemen in het basispakket. Het medicijn Prep wordt nu niet vergoed en is voor veel mensen onbetaalbaar. Volgens het fonds lopen 250 mensen daardoor onnodig hiv op.

Door het middel hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken dat ze hiv krijgen. Deelnemers kunnen elke dag een pil slikken of volgens een vaststaand schema voor en na onbeschermde seks.

De Britse stem één jaar na de brexit

Een jaar geleden zag heel Europa hoe de Britten voor een brexit stemden. Met alle politieke en juridische consequenties van dien. Hoe verliep het afgelopen jaar voor de Britse kiezers? Heeft het afscheid van de Europese Unie invloed op hun stem tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen op 8 juni?

In een vierdelige serie keert Europacorrespondent Saskia Dekkers terug naar de Engelsen, Ieren en Schotten die ze vóór het brexit-referendum ook bezocht. In deel één: Southampton, een havenstad met een grote Poolse gemeenschap. Wat is er veranderd voor de kleine garagehouder die niet kon wachten tot de Polen zouden vertrekken? En hoe kijkt de Poolse pastoor nu aan tegen de brexit?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl