NOS Nieuws

Fiscus in de fout bij tuchtzaken tegen notarissen

Honderden tuchtzaken tegen notarissen moeten mogelijk overgedaan worden. De Belastingdienst blijkt de afgelopen vier jaar ambtenaren naar de tuchtraad voor notarissen te hebben gestuurd die niet bevoegd waren om namens de fiscus op te treden. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD).

Bij tuchtzaken bij de Kamer voor het Notariaat levert de fiscus bevoegde medewerkers voor de tuchtkamer. Bij een tuchtzaak in een van de vier tuchtkamers zitten twee notarissen, twee rechters en een belastinginspecteur. Het gaat dan om werknemers van bijvoorbeeld de FIOD.

Door reorganisaties en overplaatsingen kwamen sommige werknemers van de Belastingdienst op andere plekken en afdelingen te werken. Daardoor waren ze niet langer bevoegd om mee te beslissen in tuchtzaken, maar werden ze wel nog daarvoor ingezet. Het zou in de afgelopen vier jaar gaan om vijf ambtenaren in 256 tuchtzaken.

'Administratieve fout'

Begin dit jaar kwam de fiscus hierachter en ondernam actie. Tuchtraden mochten de betreffende belastingambtenaren niet meer inzetten.

De Belastingdienst en de Kamer voor het Notariaat spreken van administratieve fouten. Er werken 30.000 mensen bij de fiscus, en soms gaan die wel eens wat anders doen, zegt een woordvoerder in het FD.

Ontzetting

De administratieve fout kan echter grote gevolgen hebben. Dinsdag doet de Notariskamer van het gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een beroepszaak van een notaris die zijn ontzetting aanvecht.

Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman snapt dat de notaris zijn ontzetting aanvecht. Een van de vijf leden van de tuchtkamer is onbevoegd, dus mogelijk heeft de uitspraak geen rechtskracht, zegt Kolkman in het FD. Aan de andere kant moet het hof de vraag beantwoorden of deze vormfouten zo ernstig zijn dat de uitspraken van tafel moeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl