In een Maastrichts café kijken mensen naar de wedstrijd van MVV
NOS NieuwsAangepast

Jammer van MVV, maar 'Mestreech is gruuts op Tom'

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

Maastricht leefde vanmiddag tussen hoop en vrees. Zou voetbalclub MVV promoveren naar de eredivisie? Kon Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro winnen?

Voordat het sportgeweld losbarstte spraken we met twee grote sportfans uit de stad. Nu is de vraag: hoe hebben zij de dag beleefd?

"Het gaat net weer een beetje", zegt Katja Henz. De Maastrichtse zangeres en groot wielerfanaat keek niet in het café naar de wedstrijden, maar thuis met haar partner. "Anders kan ik het niet aan. Ik moet het wel goed kunnen zien allemaal."

De 'Limburgse sportzondag' begon vandaag met de Formule 1, waar Henz Max Verstappen in de Grand Prix van Monaco zag eindigen op plaats 5. "Dat was balen." Daarna begon de voetbalwedstrijd van MVV, wat ook al geen goed nieuws opleverde: "Roda scoorde snel 1-0, dus dat was ook weg".

Al haar hoop vestigde ze toen op het wielrennen, op Tom Dumoulin. "Het was heel spannend. Ik zag Quintana de tijdrit van zijn leven rijden en ik was ook nog bang voor Pinot." Hoewel het er al snel goed uitzag voor de Maastrichtenaar, wilde Henz pas juichen toen het voorbij was. "Ik durft dan toch niet al te zeggen dat hij het heeft, hè."

Feest in Maastricht om zege Dumoulin

"Tom deed het geweldig", zegt Henz. "En vergeet ook etappewinnaar Jos van Emden niet. Die woont hier vlak over de grens. Leuk dat hij heeft gewonnen."

Ze hoopt dat er snel een huldiging volgt, waar wellicht ook een kleine rol voor haar is weggelegd. "Het draait natuurlijk om Tom, maar ik zou daar graag het volkslied van Maastricht zingen."

Ook voor MVV-bestuurder Eric Weijenberg was het een heel intense dag. Hij zag zijn club met 1-0 verliezen van Roda JC. "Dit doet heel veel pijn", zegt hij. "Het mislopen van de promotie is een enorme teleurstelling. Het resultaat is dramatisch."

Hij vindt over twee wedstrijden gezien dat MVV de morele winnaar is, "maar daar koop je niets voor". "Nu moeten we zo sportief zijn om te zeggen: 'volgend jaar weer verder'."

Weijenberg is ervan overtuigd dat MVV binnen een paar jaar alsnog naar de eredivisie gaat. "De club heeft die potentie en de supporters ook. We gaan het gewoon doen."

Hij noemt de Giro-winst van Dumoulin een wereldprestatie. Het was wel even schakelen, zo kort na de deceptie van MVV. "Maar hij is van ons hè, zo noemen we dat hier. Dat is echt heel mooi. Ik zie nu al uit naar de huldiging."

En de grote kampioen zelf? Die wilde voor de camera van regionale omroep L1 eerst van de verslaggever weten hoe MVV het had gedaan. Bij het horen van de uitslag kon Dumoulin zijn vloek nog net inslikken. "Gelukkig is de Maastrichtse eer redelijk gered", zei hij uiteindelijk - met veel gevoel voor understatement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl