Francesco Totti, de trotse aanvoerder van AS Roma
NOS VoetbalAangepast

Hoe wonderkind Totti een speler van 'fuoriclasse' werd

Francesco Totti. Een rasvoetballer. Een clubicoon. Een held voor velen. Kind van de stad, uitgegroeid tot achtste koning van Rome. 'Il Capitano' speelt vanavond (18.00 uur) tegen Genoa zijn laatste wedstrijd in het shirt van AS Roma.

Nooit speelde Totti in een ander tenue dan dat van de 'Giallorossi'. Bijna achthonderd wedstrijden, waarin hij meer dan driehonderd goals maakte, verdeeld over vijfentwintig seizoenen. Francesco Totti ís AS Roma.

In de Italiaanse hoofdstad praten de mensen al weken nergens anders meer over. Ook bij de Rotterdamse sportjournalist Bruno Giuntoli, kenner van het Italiaanse voetbal, zijn de nachtelijke dromen gevuld met het naderende afscheid van het wonderkind van weleer.

Aan de hand van drie momenten in de carrière van Totti probeert Giuntoli een beeld te schetsen van het karakter van de 40-jarige Italiaanse spelverdeler.

EK 2000: Totti zet Van der Sar te kijk

De Panenka tegen Oranje, halve finale EK 2000

Giuntoli: "Eind jaren negentig hoorde ik steeds meer over Totti, maar op dat EK brak hij pas echt door. Niet alleen internationaal, maar ook nationaal. Toen zag Italië: dit is fuoriclasse, een speler van de buitencategorie. Die strafschop tegen Nederland heeft hem gemaakt..."

"Van tevoren werd ik gedold door Nederlandse vrienden. Oranje zou met grote cijfers winnen. Zij speelden magistraal voetbal, Italië ouderwets catenaccio. De wedstrijd was ook dramatisch, met de meest gelukkige winnaar ooit."

"Totti maakte van die belangrijke strafschop, op dat podium, bijna een grap. Hij zei tegen Paolo Maldini: "Ik ga hem stiften." Maldini wilde hem nog tegenhouden, maar Totti was al weg. Het plaatste hem 'buiten de norm'."

Totti en de lach aan zijn kont

"Totti werd door critici als domste Italiaanse voetballer neergezet. Als reactie bracht Totti een moppenboek uit, met allemaal grappen over zichzelf. In reclames vertelden andere spelers een mop aan hem, waarin hij dom moest overkomen."

"Maar Allessandro Del Piero lukte het maar niet om die mop te vertellen, omdat hij elke keer moest lachen om Totti, die de lach aan zijn kont heeft hangen. Dit fragment is duizendmaal herhaald op de Italiaanse televisie."

"Totti ziet eruit als een arrogante meneer, maar in de kleedkamer loopt iedereen met hem weg. Hij is anders. Hij is een van de beste Italiaanse voetballers van de laatste vijftig jaar, samen met Roberto Baggio, Maldini, Del Piero, noem maar op."

"Die anderen hebben het imago van een ideale schoonzoon. Totti heeft een randje. Hij is een beetje gek, een beetje grappig en een beetje explosief."

Emotionele omhelzing Cannavaro en Totti na winst WK 2006

"In aanloop naar dat WK brak Totti zijn kuitbeen. Marcello Lippi, de coach van het nationale elftal, bezocht hem samen met Fabio Cannavaro, de aanvoerder, in het ziekenhuis."

"Ze vertelden dat ze hem nodig hadden, maar Totti dolde met ze en zei dat hij het WK toch niet ging halen en ze het toernooi maar zonder hem moesten winnen."

WK 2006: de wereldtitel van Totti

"Hij werd toch op tijd fit en werd meegenomen als stand-in. Maar Cannavaro pleitte voor hem bij Lippi en Totti speelde meer dan verwacht en maakte indruk met de meeste assists van de ploeg."

"Dat is fundamenteel geweest voor de wereldtitel. In die omhelzing zie je de maanden daarvoor, in het ziekenhuis. Ze hadden hem nodig, Totti, met zijn passing en creativiteit. Cannavaro was in tranen, omdat hij wist dat hij de titel ook aan Totti te danken had."

  • EPA
    Francesco Totti in 1993 met Vincenzo Motella op de fiets door Rome
  • AFP
    Een doelpunt vieren met Gabriel Batistuta in 2000
  • ANP
    Francesco Totti in actie tijdens de Champions League-wedstrijd Ajax-AS Roma in 2002
  • AFP
    Als aanvoerder pratend op het veld
  • EPA
    Als winnaar van de Italiaanse beker in 2007
  • Getty Images
    Totti maakt een selfie na de 2-2 te hebben gescoord in de beladen derby tegen Lazio
  • EPA
    Juichen op de voor hem bekende manier
  • ANP Pro Shots
    Als bankzitter in 2016
  • AFP
    In 2006 met een kuitbeenbreuk, een paar maanden voor het WK
  • EPA
    Samen met Daniele De Rossi en de wereldbeker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl