John Blankenstein in actie
NOS VoetbalAangepast

De tragische finale van John Blankenstein

In de jaren tachtig en negentig was hij een van de beste en meest geliefde scheidsrechters van Nederland. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Hij doorbrak een taboe.

En hij was de man die de Champions League-finale van 1994 tussen AC Milan en FC Barcelona zou fluiten, maar daar op het laatste moment door de UEFA vanaf werd gehaald.

Die ingreep zou tot aan zijn dood in 2006 een pijnlijk voorval blijven. En niet alleen voor Blankenstein zelf. Ook voor zijn grensrechters Rob Overkleeft en Gerhard Verwoort, zo blijkt in Andere Tijden Sport.

Nooit werd bekend waarom Blankenstein van die eindstrijd werd afgehaald. Er werd gefluisterd dat het aan zijn geaardheid zou liggen, maar ook werd er gezegd dat hij als Nederlander te veel op de hand zou kunnen zijn van Barcelona, waar Johan Cruijff de coach was en Ronald Koeman de verdediging leidde.

Blankenstein zou geen herkansing krijgen. Op zijn palmares staat wel het EK voetbal van 1992 en de return in de UEFA Cup-finale van 1993 tussen Juventus en Borussia Dortmund.

In 1996 floot hij zijn laatste wedstrijd. Roda JC-Fortuna Sittard. Tien jaar later overleed Blankenstein op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame nierziekte.

Zomerserie Andere Tijden Sport

Zondag, NPO 1, 22.15 uur Aflevering
21 mei De 100ste Andere Tijden Sport
28 mei De tragische finale van John Blankenstein
4 juni Liane Engeman: de blonde schrik van het circuit
11 juni Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje
18 juni Helikopter Jantje: spektakel op de bmx
25 juni Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan
2 juli De verloren Tour van Hennie Kuiper
9 juli De nacht van Rasmussen (hh)
16 juli Winnen op Alpe d'Huez (hh)
23 juli De dag dat Joop de Tour won (hh)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl