Pieter Braun en Eelco Sintnicolaas in een onderonsje bij de EK atletiek in Amsterdam in 2016.
NOS SportAangepast

Herboren meerkampers op WK-koers in Götzis

Na de eerste dag van de prestigieuze meerkamp in Götzis zijn Pieter Braun, Eelco Sintnicolaas en Nadine Visser hard op weg om zich te plaatsen voor de WK in Londen in augustus.

Braun (vierde) en Sintnicolaas (vijfde) hebben zelfs nog zicht op het podium in de traditioneel sterk bezette wedstrijd in Oostenrijk. Visser is zesde na dag één.

Records voor Braun, Sintnicolaas en Visser in Götzis

Pieter Braun en Eelco Sintnicolaas hebben beiden een moeizaam olympisch seizoen achter de rug. In Rio de Janeiro moesten beiden opgeven met een blessure, nadat twee maanden daarvoor fysieke problemen ook al een optimale prestatie bij de EK in Amsterdam in de weg hadden gestaan.

Dat zorgde na de Spelen voor een breuk met trainer Vince de Lange. Braun ging trainen onder Bart Bennema, bekend geworden als coach van Dafne Schippers, terwijl Sintnicolaas besloot op de solotoer te gaan. In beide gevallen lijkt de keuze goed uit te pakken.

Braun maakte in het snikhete Götzis vooral indruk met een persoonlijk record bij het verspringen (7,71 meter) en een toptijd op de 100 meter (10,90 seconden), al kwam die prestatie tot stand met te veel rugwind (2,8 meter per seconde).

De tijd van de 30-jarige Sintnicolaas op de 100 meter (10,57 seconden, bij een meewind van 0,5 meter per seconde) betekende wél een persoonlijk record.

WK-limiet

Halverwege de tienkamp hebben beide meerkampers nog zicht op het podium en, belangrijker, op de WK-limiet van 8.100 punten. Braun is vierde met 4.399 punten, Sintnicolaas vijfde met 4.301 punten.

De Canadees Damian Warner, winnaar van het olympisch brons, gaat na de eerste dag aan de leiding met 4.532 punten.

Nadine Visser bij de EK atletiek in Amsterdam.

Bij de vrouwen bezetten Nadine Visser en Anouk Vetter de zesde en de zevende plaats. De 22-jarige Visser maakte vooral indruk op de 100 meter horden, haar specialiteit.

Haar 12,78 was veruit de snelste tijd van de dag en betekende een persoonlijk record. Bovendien zat ze met die tijd maar 0,01 boven het nationale record van Marjan Olyslager uit juni 1989.

Ook op de 200 meter liep ze, bij een tegenwind van 2,9 meter per seconde, met 23,46 seconden sneller dan ooit. Die prestaties brachten haar na de eerste dag op een totaal van 3.811 punten, waarmee ze een prima uitzicht heeft op de WK-limiet van 6.200 punten.

Vetter overtuigt nog niet

Voor Anouk Vetter en Nadine Broersen, beiden al geplaatst voor de WK in Londen, verliep de eerste dag in Götzis minder voortvarend.

Europees kampioene Vetter won het kogelstoten met een afstand van 15,54 meter, maar overtuigde niet op de 100 meter horden, de 200 meter en het hoogspringen. In het klassement staat ze zevende, vlak achter Visser.

Nadine Broersen besloot na een beroerde hordenrace (negentiende tijd) de wedstrijd voor gezien te houden.

Katarina Johnson-Thompson gaat na de eerste dag aan de leiding met 4.059 punten. De Britse heeft een voorsprong van slechts drie punten op olympisch kampioene Nafissatou Thiam.

De Belgische wordt op haar beurt op de voet gevolgd door de Duitse Carolin Schäfer, die in de tussenstand op 4.053 punten staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl