NOS NieuwsAangepast

De gastheren blikken terug op het eerste bezoek van president Trump

Eerste stop: Saudi-Arabië

"Donald Trump heeft het Midden-Oosten in verbijstering achtergelaten", zegt correspondent Sander van Hoorn. "De soennitisch-Arabische landen die erbij waren in Saudi-Arabië zijn blij verrast door de steun die ze kregen. Steun voor de strijd tegen Iran, de oorlog in Jemen en het gevecht tegen IS. Wapendeals en handel. Ze waren misschien ook verrast door het gemak waarmee het ging. Voorbij lijken de tijden van de moralistische Obama. Die wilde her en der nog weleens een punt maken van mensenrechten."

En dat alles wekte in andere delen van het Midden-Oosten verbazing. "Waarom opende hij een centrum tegen extreem gedachtegoed in Saudi-Arabië, een van de extremere landen in de regio? Waarom schakelde hij Hamas en Hezbollah gelijk met IS en al-Qaida? Waarom zette hij Iran in de hoek, juist in het weekend dat de bevolking daar met de herverkiezing van president Rohani tegen de confrontatie met het Westen stemde? Verrast was men hier. Blij of juist onaangenaam, dat hangt af van waar je staat."

  • Reuters
    Trump zet zijn handtekening onder de wapendeal met Saudi-Arabië
  • AFP
    Trump kreeg een hoge onderscheiding uit de handen van koning Salman
  • AFP
    Melania prees de vooruitgang van de positie van Saudische vrouwen
  • AFP
    De aankomst van de Trumps op het vliegveld van de Saudische hoofdstad Riyad

Tweede stop: Israël

"De belofte van een ultieme vredesdeal tussen Israël en de Palestijnen hing in de lucht. Maar wat Trump daarmee voor ogen heeft, werd teleurstellend genoeg niet duidelijk. Hij gaf veel toespraken, maar geen enkel inzicht in zijn plannen", zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

"Wel werd duidelijk dat hij meer op de hand van Israël is dan van de Palestijnen. President Abbas sprak hij aan op geweld en opruiing aan Palestijnse zijde, voor premier Netanyahu was er geen enkel woord van kritiek. De joodse kolonisten zijn tevreden: Trump zei niets over de nederzettingen. De Palestijnen bleven verweesd achter."

  • Reuters
    Trump bij de Klaagmuur in Jeruzalem
  • Reuters
    Donald en Melania Trump na aankomst in Israël, met president Netanyahu en zijn vrouw
  • EPA
    Trump en de Palestijnse president Abbas spraken met elkaar in Bethlehem
  • Reuters
    De Trumps leken goed te kunnen opschieten met de Israëlische premier Netanyahu en zijn vrouw

Derde stop: het Vaticaan

"'A fantastic meeting. He's something!' Dat was de reactie van Donald Trump, enkele uren na zijn gesprek van een halfuurtje met paus Franciscus", vertelt Vaticaankenner Andrea Vreede. "Direct na afloop leek de blik van paus Franciscus iets anders te zeggen. Hij lachte nauwelijks en keek eerder bezorgd."

"Het Vaticaan deelde mee dat de ontmoeting hartelijk was geweest en sprak de hoop uit op een serene samenwerking. Samengevat: het ging zeker niet slecht en kan hopelijk nog beter. De vrees dat de wrijving van de voorbije maanden de sfeer ijzig zou maken bleek ongegrond." Tijdens de verkiezingscampagne liet de paus zich kritisch uit over Trumps plannen voor een hek aan de Mexicaanse grens. Hij leek daarbij Trumps christelijk geloof in twijfel te trekken.

"Ik zal niet vergeten wat u gezegd heeft", zei Trump tegen de paus bij het afscheid. Franciscus leek daar volgens Vreede niet erg gerust op. "Als geschenken gaf hij de president zijn geschriften over gezin, vrede en zorg voor de schepping (lees: klimaatsverandering) mee. Trump beloofde ze te lezen. Voor hem kon het bezoek niet meer stuk. De relatie met Franciscus is voor het oog van de buitenwereld hersteld. Hij kan tevreden zijn. Franciscus vermoedelijk iets minder."

  • AFP
    Ivanka, Melania en Donald Trump en paus Franciscus aan het eind van het bezoek
  • Reuters
    President Trump ontmoet de paus
  • EPA
    Melania bezocht een kinderziekenhuis van het Vaticaan
  • EPA
    Trump had ook een ontmoeting met de Italiaanse premier Gentiloni. Ze dineerden met elkaar in Rome

Vierde stop: Brussel

"De Belgen hielden hun hart vooraf vast. De man die hun Brussel een hell hole had genoemd, kwam op bezoek", zegt correspondent Bert van Slooten. "Belgen zijn op zichzelf niet heel 'fier' op hun stad. Maar het is wel hún hoofdstad en eigenlijk hebben Vlamingen en Walen het alleenrecht om erop af te geven."

Uiteindelijk viel het volgens Van Slooten allemaal mee. Trump had onder meer een informatief gesprek met premier Michel in niet zulke diplomatieke taal, zoals de premier het later zei. Bij de opening van het nieuwe NAVO-gebouw deed Trump wat iedereen van hem verwachtte. Hij haalde uit over de defensie-uitgaven. De Europese leiders stonden erbij en keken ernaar."

"Ondertussen doet de VS wel gewoon mee aan alle militaire operaties, oefeningen en verdedigingstaken in Europa en zolang het bij woorden blijft, mag Trump de schijnwerpers pakken", zegt Van Slooten.

  • EPA
    Trump in gesprek met de Britse premier May op de NAVO-top in Brussel
  • EPA
    Melania bracht een bezoek aan een kinderziekenhuis in Brussel en knutselde met de jonge patiëntjes
  • Reuters
    De kersverse Franse president Macron liet Trump even in de wacht staan bij het handen schudden
  • EPA
    Protest tegen president Trump in Brussel, tijdens zijn bezoek aan de NAVO-top

Laatste stop: Sicilië

De vrees dat de president de leiders zou verrassen door tijdens de G7-top het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen, werd niet bewaarheid. Maar de pogingen van de leiders om hem te verleiden alsnog vierkant achter de afspraken te gaan staan, slaagden ook niet.

"Zo kan de conclusie na een kleine week Trump in Europa zijn dat de Amerikaanse president geen al te grote brokken heeft gemaakt", schrijft Bert van Slooten.

Ondertussen in de VS...

"Toen Trump vertrok uit Washington, haalden journalisten hier opgelucht adem", zegt correspondent Jet Mok. "Het waren drukke Trump-weken geweest, met veel nieuws over hem. Er werd gehoopt dat zijn vertrek voor wat rust zou zorgen. En dat gebeurde ook."

Uiteraard volgden de Amerikaanse media de reis van Trump op de voet. Vooral op de NAVO-toespraak van Trump werd fel gereageerd. "Het hoofdredactioneel commentaar van The New York Times was vlijmscherp: 'Trump laat de NAVO vallen', was de kop. Waarom denkt hij dat hij zijn bondgenoten zo kan behandelen? Volgens de krant ziet Trump de NAVO slechts als een financieel bondgenootschap en niet als een ongelooflijk belangrijke groep landen die de afgelopen zeventig jaar voor vrede en stabiliteit heeft gezorgd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl