De brand in het Westelijke Havengebied in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Brand in Westelijk Havengebied Amsterdam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam is een deel van het afvalverwerkingsbedrijf Icova aan de Kajuitweg in de as gelegd. De brand ontstond rond 19.30 uur in een opslagruimte.

Er werden explosies gehoord en in de wijde omtrek waren dikke rookwolken te zien, ook op het Markermeer. Vanuit Tuindorp kwamen meldingen over neerdwarrelende brandresten.

Ventilatie uit

De brandweer verstuurde vanwege de hevige rookontwikkeling rond 21.30 uur een NL Alert. Omwonenden kregen het advies om ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten.

De wegen in de omgeving van het Icova-complex werden afgesloten en de pont tussen het Hempontplein en Zaandam werd uit de vaart gehaald.

"Het pand moet als verloren worden beschouwd", zegt een woordvoerder van de brandweer over de ruimte waarin huishoudelijk afval lag opgeslagen. Voor zover bekend zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

  • Nicole Lansbergen / NOS Ooggetuige
    De brand in de Amsterdamse haven vanuit een vliegtuig

Het blussen duurt nog voort. Doordat delen van het gebouw zijn ingestort, kan de brandhaard niet rechtstreeks worden bestreden. Rond 05.00 uur meldde de brandweer dat de rookontwikkeling fors minder werd. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl