Op deze weg zijn motorrijders in het weekend niet welkom
NOS Nieuws

Motorrijders geweerd van dijkwegen: we voelen ons gediscrimineerd

Een strakblauwe lucht, zomerse temperaturen: voor veel mensen reden om erop uit te gaan. Maar weggebruikers en bewoners van dijken klagen over de overlast van motorrijders.

De gemeenten Lopik en Lingewaard hebben daarom besloten om motoren in de weekenden en op feestdagen te weren van de dijkwegen. Twee motorverenigingen voelen zich gediscrimineerd en spannen een rechtszaak aan tegen de gemeente Lingewaard.

Accepteren

Zeker in het weekend, als het mooi weer is, zijn het er honderden, vertelt de Lopikse wethouder Gerrit Spelt. "Die motorrijders genieten hier van de dijk. Maar de mensen die er wonen, genieten er niet van."

Vandaar het verbod. Maar de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) vinden het besluit onterecht.

"Iedereen wil op dit soort dagen van het mooie weer en de natuur genieten en dan moet iedereen met elkaar over één weg. De boodschap is dan om iedereen te accepteren", zegt Arjan Everink van de KNMV. "Het is een openbare weg, ook voor wielrenners, oldtimers, wandelaars, noem maar op. Waarom dan alleen de motorrijder aanwijzen?"

De KNMV geeft wel toe dat de groepen motorrijders soms groot zijn en daardoor veel geluid produceren. "Als op Facebook opgeroepen wordt tot een toertocht kan de groep snel groot worden", vertelt Everink. Volgens de vereniging zijn er wel onderlinge afspraken bij motorrijders om de overlast te beperken.

De borden zijn nu al twee keer weggehaald.

Jan Pieter Lokker, waarnemend burgemeester Lopik

Borden weggehaald

De gemeente Lingewaard zegt dat klachten van bewoners de oorzaak zijn van de afsluiting. "Dat kwam door de geluidsoverlast en doordat de verkeersveiligheid in het geding was. Motorrijders rijden er soms te hard, en er zijn ook fietsers en voetgangers op die wegen", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Ook in Lopik was de overlast voor bewoners de reden om motorrijders te weren van de dijkwegen. De burgemeester geeft toe dat de handhaving van zo'n verbod lastig is. "Er zijn geen extra agenten om te controleren of de motorrijders wegblijven, daar hebben ze onvoldoende capaciteit voor. Daarom roepen we ook de bewoners op om hun ogen en oren open te houden", vertelt Jan Pieter Lokker.

De burgemeester merkt dat het verbod veel losmaakt. "De borden zijn nu al twee keer weggehaald. We weten niet wie dit heeft gedaan, maar dat zal vast niet iemand zijn die blij is met het verbod.".

Verharde discussie

Om het verbod in Lingewaard ongedaan te maken zijn de motorverenigingen naar de rechter gestapt. Net als in Lopik zijn er in Lingewaard te veel 'vervoersbewegingen' op de dijk, erkent Everink van de KNMV. "Maar het aantal motorrijders maakt daar maar vier procent van uit. En toch wordt de motorrijder daarop aangekeken. Dat is voor ons onbegrijpelijk."

De problematiek rondom motoren is volgens de ANWB een terugkerend punt van discussie. Er wordt vaker geklaagd over de snelheid, het lawaai en het gebrek aan controle rondom motorverkeer. "Weggebruikers zitten elkaar in de weg, en dat leidt tot een verharde discussie", zegt Ad Vonk, woordvoerder van de ANWB.

Er is volgens de ANWB geen eenduidige optimale oplossing voor het probleem. Ad Vonk: "Het is ook de vraag of dit soort afsluitingen effect gaat hebben. Motorrijders zullen hier echt niet voor weglopen. Het probleem zal zich alleen maar verplaatsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl