Milieuactivisten protesteren tegen bomenkap in het Poolse oerbos Bialowieza
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: oerbos, Twin Peaks en Mexico

Het laatste grote oerbos van Europa, op de grens van Polen en Wit-Rusland, dreigt te verdwijnen. Hoewel het natuurgebied op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, is het sinds vorige maand toegestaan om er bomen te kappen. De Europese Unie is tegen, maar de Polen zeggen 'baas in eigen bos' te zijn, aldus NRC-journalist Pieter van Os en bioloog Chris Smit. In de wekelijkse podcast van Met het Oog op Morgen spreekt Coen Verbraak met hen.

"Zelfcensuur is een gezonde gewoonte in Mexico." Het zijn de befaamde woorden van de Mexicaanse journalist Javier Valdez Cárdenaz, die veelgeprezen artikelen over de drugsoorlog in de noordelijke staat Sinaloa heeft geschreven. Deze maand werd hij midden op straat doodgeschoten. Het is de vijfde moord op een journalist in Mexico dit jaar. Mieke van der Weij spreekt met de Nederlandse journalist Jan-Albert Hootsen, die goed was bevriend met Valdez.

Filmrecensent Dana Linssen zat in de jaren 90 aan de buis gekluisterd voor de cultserie Twin Peaks. Deze week verscheen een nieuw seizoen, opnieuw gemaakt door David Lynch. Linssen legt met groot enthousiasme uit waarom deze serie volgens haar zo uniek is, welke trends Lynch heeft gezet en waarom ze, met kersentaart in haar hand, uitkijkt naar de nieuwe afleveringen.

Op 10 juni wordt in het Oog de winnaar van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2016 bekendgemaakt. Tijs van den Brink ontvangt kanshebber Martin Bossenbroek, schrijver van het boek Fout in de Koude Oorlog. Hij beschrijft de levens van filmmaker Joris Ivens, in de ogen van rechts 'fout links', en politicus Joseph Luns, in de ogen van links 'fout rechts'. Wat wordt er in de beeldvorming bedoeld met 'fout' en wie was er dan 'fouter'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl