Luis Enrique op de persconferentie voorafgaand aan het duel met Alavés.
NOS VoetbalAangepast

'Luis Enrique verdient bij Barcelona afscheid met een prijs'

Een doekje voor het bloeden. Meer valt er voor FC Barcelona niet meer te halen dit seizoen. Vanavond (21.30 uur) spelen de Catalanen in Madrid de finale van de Copa del Rey tegen Deportivo Alavés.

Glans krijgt het seizoen voor Barcelona toch niet meer. Het duel met de Basken is voor de vertrekkende trainer Luis Enrique enkel de kans om een teleurstellend seizoen af te sluiten met een prijs, de Spaanse supercup buiten beschouwing gelaten.

De landstitel is al vergeven aan rivaal Real Madrid, terwijl Juventus een te grote hobbel bleek op weg naar de halve finale van de Champions League. Twee hoofdprijzen die het seizoen voor Barcelona doorgaans maken of kraken.

Fans van Barcelona eren Luis Enrique tijdens het duel met Eibar met de tekst 'voor altijd één van ons'.

Ondanks het enigszins bittere einde zal Enrique bij Barcelona toch worden herinnerd als een prijzenpakker. Bij winst op Alavés heeft de Spanjaard in drie jaar tijd negen van de dertien mogelijke prijzen gewonnen. Geen onaardige statistiek dus.

Dat vindt Enrique zelf ook. Na afloop van het laatste duel met Eibar (4-2 winst) sprak de trainer: "Ik kwam hier om prijzen te winnen en dat heb ik gedaan."

Beste coach

Verdediger Gerard Piqué wil, los van de uitkomst zaterdagavond, niet spreken van een mislukt seizoen. "Al is dit natuurlijk niet het jaar geworden zoals we ons dat hadden voorgesteld", aldus de Spanjaard.

Tegelijkertijd is de verdediger vol lof over de trainer die in zijn eerste seizoen als opvolger van Gerardo Martino in Camp Nou direct de treble (landstitel, Champions League én Copa del Rey) veroverde.

"Hij is één van de beste coaches die Barcelona ooit heeft gehad. Al hadden jullie (de media, red.) geen geweldige verhouding met hem, hij heeft ons voor zich gewonnen in de kleedkamer. Hij verdient een afscheid met een prijs."

"Het wordt een speciaal duel", blikte Enrique vooruit. "In een speciale omgeving bovendien (het laatste duel in Vicente Calderón, red.). En voor mij speciaal omdat ik mijn periode bij Barcelona kan afsluiten met een prijs."

De trainer, die naar alle waarschijnlijkheid wordt opgevolgd door Ernesto Valverde van Athletic Bilbao, verwacht een pittige wedstrijd tegen de, zoals hij het noemt, "revelatie van het seizoen".

Alavés, voor het eerst bekerfinalist in Spanje, promoveerde vorig jaar naar de Primera División en eindigde dit seizoen knap als negende. De Basken wonnen onder meer uit bij Barcelona met 2-1.

"Ze zetten altijd goed druk. Het is bovendien moeilijk om een goal tegen ze te maken", spreekt Enrique met respect over de opponent in de finale. Alavés kreeg 43 doelpunten tegen dit seizoen, slechts twee meer dan kampioen Real Madrid.

Als Enrique erin slaagt om de Copa del Rey voor het derde jaar op rij te winnen, dan zal het voor veel Catalanen een stuk makkelijker worden om het laatste seizoen onder zijn leiding snel te vergeten.

Luis Enrique op de bank bij FC Barcelona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl