Aangepast

De formatie weer in beweging?

Na nieuwe gesprekken met de fractievoorzitters van de Tweede Kamer, ziet informateur Edith Schippers het positief in. "Ik heb veel achterliggende informatie gekregen over hoe de fractievoorzitters er in zitten", zegt Schippers. "Deze ronde heeft verdieping gegeven."

Schippers denkt dat ze de impasse in de kabinetsformatie kan doorbreken. "Maar", zegt ze, "het heeft tijd nodig". Schippers noemt deze formatie erg ingewikkeld vanwege de "enorme versplintering" van het politieke landschap.

"Dat betekent dat er heel veel gevraagd wordt van fractievoorzitters om in bijzondere combinaties, maar ook in combinaties met heel veel partijen te gaan zitten."

"Het is ook moeilijk. Laten we niet onderschatten wat we van politieke partijen vragen." Desalniettemin houdt ze vertrouwen.

In beweging

Schippers gaat dit weekend een verslag schrijven met haar conclusies en een advies aan de Tweede Kamer. De Kamer kan daar dan dinsdag over debatteren en een besluit nemen over hoe het verder moet.

"Na mijn advies komt de boel in de volgende fase weer in beweging", zegt Schippers. Maar ze geeft toe dat de gespreksronde op het eerste gezicht nog niets heeft opgeleverd. Ten opzichte van de laatste gespreksronde, die op niets uitliep, zijn er niet echt veel nieuwe opties bij gekomen.

De formatie weer in beweging?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl