VVD-leider Rutte na zijn gesprek met informateur Schippers

Schippers ziet na dag gesprekken kabinetsformatie nog goed komen

Na een dag gesprekken met de fractievoorzitters van de Tweede Kamer over een nieuw kabinet ziet informateur Schippers het positief in.

"Ik heb veel achterliggende informatie gekregen over hoe de fractievoorzitters er in zitten", zegt Schippers. "Deze ronde heeft verdieping gegeven."

Zij gaat dit weekend een verslag schrijven met haar conclusies en een advies aan de Tweede Kamer. De Kamer kan daar dan dinsdag over debatteren en een besluit nemen over hoe het verder moet.

In beweging

Schippers is daar zelf erg positief over: "Na mijn advies komt de boel in de volgende fase weer in beweging." Maar ze geeft toe dat de gespreksronde op het eerste gezicht nog niets heeft opgeleverd.

Ten opzichte van de laatste gespreksronde, die op niets uitliep, zijn er niet echt veel nieuwe opties bij gekomen.

Bespreekbaar

D66-leider Pechtold wil met VVD, CDA en D66, gecombineerd met GroenLinks, of PvdA, of SP een meerderheidskabinet onderzoeken. Maar meer dan vier partijen vindt hij nu ook goed. Pechtold sluit de ChristenUnie uit.

ChristenUnie-leider Segers zag een combinatie met D66 ook al niet meer zitten. "We hebben een intensief gesprek gehad met D66 en de conclusie getrokken dat dat niet gaat werken."

Hij vindt wel dat er een meerderheidskabinet nodig is met vier partijen. Segers: "Alleen SP en PvdA blijven over, aan hen de vraag om bij de drie anderen aan te schuiven." Maar die willen dat allebei niet.

Voorkeur

Een vier-partijen-kabinet met de ChristenUnie heeft de voorkeur van CDA-leider Buma. Hij wil dat D66 niet langer de ChristenUnie blokkeert. Maar dat is Pechtold dus niet van plan.

VVD-leider Rutte wil ook een stabiel vier-partijen-kabinet. Daar komen GroenLinks, ChristenUnie en SP voor in aanmerking. Rutte heeft maar een blokkade zegt hij, en dat is de PVV. "Maar die hebben zo'n beetje alle partijen."

Door alle blokkades over en weer lijkt een oplossing ver weg. Maar informateur Schippers ziet het dus nog zitten. Dat heeft te maken met wat zij inhoudelijk heeft gehoord van bepaalde fractievoorzitters. Maar wat dat is en van wie wil zij nu niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl