Jeroen Dijsselbloem: de man die streng op de centen let

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

Hij heeft Nederland met straffe hand uit de crisis geleid en in Europa is hij het gezicht geworden van de strikte begrotingsdiscipline: Jeroen Dijsselbloem, die op dit moment drie politieke topfuncties combineert. Hij is minister van Financiën, voorzitter van de Eurogroep én lid van de Tweede Kamer.

Eerlijke manier

Was hij de minister die de begroting op orde maakte en zo de Nederlandse economie weer aan de praat kreeg? Of had het bezuinigingsbeleid ook een tandje minder gekund?

"We hebben de begroting op orde gebracht om te zorgen dat er geïnvesteerd kan worden in onderwijs, in de zorg. En bij al die beslissingen gezorgd dat de lasten op een eerlijke en nette manier worden verdeeld", zegt Dijsselbloem.

'Die strijd is geleverd'

Volgens econoom Bas Jacobs - al jaren zeer kritisch over Dijsselbloem - heeft het beleid de crisis juist vergroot. "We hebben netto in Nederland zeven jaar stilstand gehad. Dat is voor een belangrijk deel terug te voeren het gevoerde begrotingsbeleid", meent Jacobs.

"We hadden meer inkomen, meer banen en ook gezondere overheidsfinanciën gehad als we het rustiger aan hadden gedaan."

'We hebben zeven jaar stilstand gehad'

Dijsselbloem ergert zich aan de kritiek. "De feiten geven mij gelijk", zegt de minister. Hij zou willen dat zijn criticasters dat ook zouden toegeven. "Je zult je uitgavepatroon moeten aanpassen als de economie is gekrompen. En we hebben een aantal jaren krimp gehad."

Reputatie

In Brussel bouwde Dijsselbloem de laatste jaren een reputatie op van de strenge voorzitter uit het noorden van Europa. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, kwam ruim vier jaar geleden op het idee de Nederlander voorzitter van de Eurozone te maken. "Ik heb daar nog geen dag spijt van gehad", zegt Schäuble.

Er is bijna geen land meer dat uit de euro wil. Dat zegt wel iets.

Jeroen Dijsselbloem

Ruim vier jaar lang trok Dijsselbloem, gesteund door Duitsland, in Brussel de teugels aan. Collega's werden vriendelijk doch dringend verzocht de begroting op orde te brengen.

"Toen ik in de eurogroep kwam, stond de eurozone er heel slecht voor. Nu groeien we sterker dan elke andere economische regio in de wereld", zegt Dijsselbloem. "Er is bijna geen land meer dat uit de euro wil. Zelfs de populisten in Frankrijk en Italië willen de euro behouden. Dat zegt wel iets."

Oppositie

Dijsselbloem lijkt in Den Haag ondertussen een van de weinige politici te zijn die echt baat heeft bij de moeizame formatie van een nieuw kabinet. Zolang er geen doorbraak is, blijft hij als minister van Financiën op de schatkist passen, en kan hij in Brussel de Eurogroep voorzitten.

Zodra er een nieuw kabinet is, wordt Dijsselbloem weer gewoon Kamerlid. En wel als eenvoudige volksvertegenwoordiger in een kleine oppositiefractie. Dijsselbloem zelf ziet het mede als zijn taak om zijn partij vanuit de oppositie er weer bovenop te krijgen.

"Het is voor ons geen gunstige tijd. De samenleving verhardt. Je ziet steeds meer partijen met harde, uitgesproken standpunten voor één thema of één groep in de samenleving. De PvdA is per definitie een brede partij die zoekt naar het leggen van verbinding tussen groepen. Dat is een beetje tegen de stroom in, maar ik geloof er wel heel sterk in."

Jeroen Dijsselbloem: de man die streng op de centen let

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl