NOS NieuwsAangepast

Rutte blijft bij vier-partijen-kabinet, eventueel met SP

Rutte blijft bij vier-partijen-kabinet

VVD-leider Rutte is bereid om ook met de SP een vier-partijen-kabinet te vormen. Wat hem betreft zijn er geen blokkades.

"Ik wil mezelf niet op de borst kloppen en zeggen 'het ligt niet aan mij' maar de andere partijen werpen wel blokkades op." Rutte heeft maar een blokkade zegt hij, en dat is de PVV. "Maar die hebben zo'n beetje alle partijen."

PvdA, ChristenUnie en GroenLinks zijn wat Rutte betreft ook nog een optie. Maar dan moet GroenLinks wel de eisen laten varen. "De voorwaarden vooraf van GroenLinks zijn nogal pittig. Dat lijkt me ingewikkeld. Het werkt alleen zonder voorwaarden vooraf", zegt hij.

Van tafel

Buma sluit zich bij het verhaal van Rutte aan. Hij wil dat D66 de blokkade voor de ChristenUnie opgeeft. "Ik ken de inhoudelijke redenen ook niet", zegt Buma. "Deze optie is niet van tafel, omdat 'ie van tafel is geveegd nog voordat 'ie op tafel is gekomen."

SP-leider Roemer heeft overigens onmiddellijk roet in het eten gegooid door te zeggen dat hij vasthoudt aan een kabinet zonder de VVD. Maar dat is voor het CDA, en uiteraard de VVD zelf, onbespreekbaar.

Informateur Schippers heeft voor vandaag een nieuwe ronde gesprekken georganiseerd met de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

Minderheidskabinet

GroenLinks-leider Klaver doet pas weer mee met VVD, CDA en D66 als die inhoudelijk een stap in zijn richting zetten. "Zolang er geen beweging is bij de anderen gaan wij niet aan tafel", zegt hij. Dat betekent dat VVD, CDA en D66 hem tegemoet moeten komen op het vluchtelingendossier.

Verder ziet hij nog twee mogelijkheden. VVD, CDA en D66 verbreken hun samenwerking. "Dan ontstaan er andere mogelijkheden", zegt Klaver. De derde optie is een minderheidskabinet.

PvdA-leider Asscher vindt dat VVD, CDA en D66 een uiterste poging moeten doen om met GroenLinks aan tafel te komen. "Eventuele deelname van de PvdA aan een coalitie is totaal niet aan de orde", zegt hij.

Geen blokkades

Eerder vandaag liet PVV-leider Wilders weten samen met VVD en CDA een kabinet te willen onderzoeken. "Het speelkwartier is voorbij", zegt hij. Alle drie de partijen zouden in deze optie een informateur benoemen, met Kamerlid Agema namens de PVV.

Dat VVD en CDA hem een 'wegloper' hebben genoemd vindt hij geen bezwaar. "Ik ben niet zo snel beledigd." Wat Wilders betreft zijn er geen blokkades, maar de 'Marokkanen-uitspraak' waardoor VVD-leider Rutte onder meer niet met hem verder wil, neemt hij niet terug.

Regeerakkoord

50Plus-leider Krol opperde het idee om alle fractievoorzitters anoniem een regeerakkoord te laten schrijven waar achteraf de andere fractievoorzitters op mogen intekenen. Het regeerakkoord met de meeste stemmen wint.

Ook SGP-leider Van der Staaij vindt het tijd voor een concept-regeerakkoord, maar dan geschreven door VVD en CDA samen. De andere partijen mogen daarna bepalen of ze het willen steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl