Een foto van een eerdere editie van Audio Obscura in het Concertgebouw
NOS NieuwsAangepast

Van dampende beats tot Gordon: moet kunnen, vindt Concertgebouw

Het was gisteravond de eerste keer voor Wesley (25) in het Concertgebouw. Niet voor een uitvoering van Vivaldi, niet voor het Concertgebouworkest, maar voor een technofeest met Job Jobse en Dixon. Bij dat feest kwam gruis van het plafond naar beneden, waardoor de muziek twee uur eerder stopte dan gepland.

"Ik zei nog tegen een vriend toen we binnenkwamen: onder die speakers ga ik niet staan, dat plafond vertrouw ik voor geen meter", vertelt Wesley, die net zijn roes heeft uitgeslapen.

Een grapje.

Want er waren helemaal geen aanwijzingen dat de situatie onveilig zou zijn. Een sierlijst van het plafond liet rond middernacht gedeeltelijk los. Goede kans dat dat komt door de harde muziek, zegt Reinoud van Houten, woordvoerder van het Concertgebouw.

Plafond Concertgebouw trekt techno niet

Door het incident hoort hij om zich heen kritiek: moet dat nou, zo'n feest in het Concertgebouw?

Ja, zegt Van Houten. Al komt hij wel direct met een disclaimer: elke vorm van schade aan het Concertgebouw is er een te veel. En als blijkt dat er een verband is tussen het aantal decibel en de schade die het gebouw heeft opgelopen, dan is het maar de vraag of dit soort feestjes in de toekomst nog wordt georganiseerd.

Maar het is wel degelijk een ambitie van het Concertgebouw om soms eens wat anders te programmeren dan akoestische klassieke muziek. "Dat lokt nogal eens reactie uit, want de zaal is daar tenslotte niet voor neergezet. Bij de afscheidsconcerten van Gordon kregen we ook te horen dat dat niet kon, in ons mooie Concertgebouw. Wij denken van wel, want we willen een bredere groep mensen bereiken."

Het gaat hem er niet om dat de (over het algemeen wat jongere) bezoekers ineens kaartjes gaan kopen voor een Bach-concert. "Mensen maken kennis met het gebouw dat toch een icoon is in de stad, of eigenlijk voor heel Nederland."

Leon van 20 was er ook. Hij ging naar het technofeest om precies de reden die Van Houten noemt: kennismaken met het Concertgebouw. "Ik heb niets met klassieke muziek. Maar dit was wel een gevalletje 'wow, leuk, een keer naar het Concertgebouw voor muziek die ik zelf leuk vind'." En dat beviel, ondanks de korte duur: "Gruis in m'n haar bleef me bespaard. En ja, het kaartje werd zo wel relatief duur, maar het was een heel goed feestje."

Dat er gisteravond iets verkeerd is gegaan bij het ophangen van speakers of versieringen, daar gelooft Van Houten niet in. "Er hangen wel vaker dingen in de lucht in de Grote Zaal. Daar zijn voorzieningen voor. Het is dus niet zo dat er gisteren boksen of glitterbollen aan sierlijsten hingen."

Voor iedereen die zich zorgen maakt, heeft Van Houten nog een geruststellende boodschap: "Klassieke muziek blijft onze core business."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl