Bij de Erasmusbrug is een milieuzone ingevoerd
NOS Nieuws

Lucht in Rotterdam schoner, maar voldoet nog niet aan de normen

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De luchtkwaliteit in Rotterdam is op een aantal punten sterk verbeterd. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente heeft gepubliceerd.

Volgens onderzoeken van TNO en de milieudienst DCMR is de uitstoot van roet door verkeer in november vorig jaar met 29 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ook de uitstoot van stikstofoxide door auto's is met een daling van 12 procent aanzienlijk.

Maatregelen

De verminderde uitstoot is voor een groot deel het resultaat van maatregelen van de gemeente, zoals het instellen een milieuzone. Door de sloopregeling van de gemeente zijn 5000 oude, vervuilende auto's van de weg gehaald. Tegelijkertijd heeft de gemeente tot eind 2016 2000 oplaadpunten voor elektrische auto's aangelegd.

Een deel van de afname van de uitstoot zou overigens ook zonder de milieumaatregelen van het college zijn gerealiseerd, omdat nieuwe auto's steeds minder roet en stikstofoxide uitstoten. De afname van de concentraties roet en stikstofoxide in de lucht is minder groot dan de afname van de uitstoot door het autoverkeer.

Onder de Europese norm

Het verkeer is niet de enige veroorzaker van de luchtvervuiling. In de meest vervuilde straten is de helft van het roet in de lucht afkomstig van verkeer. Toch is het college ervan overtuigd dat de extra milieumaatregelen flink hebben bijgedragen aan een schonere lucht in de stad.

De luchtkwaliteit was in de Maasstad nog wel slechter dan in veel andere steden. En ook voldoet Rotterdam nog steeds niet aan alle Europese normen voor luchtkwaliteit.

Elektrische bussen

Roet, dat vooral bestaat uit koolstofdeeltjes, is een grote boosdoener voor de gezondheid van inwoners van de stad. Het huidige college had als ambitie om de uitstoot van roet door verkeer in 2018 met veertig procent terug te brengen. Dat doel lijkt gehaald te worden.

Vorige week werd bekend dat het vervoersbedrijf RET overgaat op uitstootvrij vervoer. Dat betekent dat er op termijn alleen nog maar elektrische bussen in Rotterdam rondrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl