Aangepast

De uitzending van 26 mei

Nieuwe formatiebesprekingen

De meeste fractievoorzitters gaan vandaag weer langs bij informateur Edith Schippers om te praten over de kabinetsformatie.

50Plus-leider Henk Krol was vanochtend als eerste aan de beurt. Hij heeft het idee geopperd om alle fractievoorzitters anoniem een regeerakkoord te laten schrijven waar achteraf door andere fractievoorzitters op ingetekend kan worden. Het regeerakkoord met de meeste handtekeningen wint.

PVV-leider Geert Wilders heeft informateur Schippers voorgesteld een nieuw kabinet te gaan onderzoeken met drie informateurs van VVD, CDA en PVV. "Het speelkwartier is voorbij", zegt Wilders.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws vanuit politiek Den Haag.

Hoe zit het met de controle op zaaddonatie?

Bij toeval is een spermadonor erachter gekomen dat het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem zijn zaad heeft gebruikt om tenminste 37 kinderen te verwekken. Dat zijn er twaalf meer dan de toegestane 25. En hij is niet de enige.

Van vijftien andere donoren is nu bekend dat ook zij meer dan vijftien nakomelingen hebben. Een enkele zelfs vijftig. Eerder deze week was een kliniek in Barendrecht in het nieuws, waar vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. Het is allemaal een gevolg van het ontbreken van controle op zaaddonatie in Nederland.

Nieuwe regels voor drones

De regels rond het vliegen met drones moeten binnenkort worden aangescherpt. Dat wil demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Het aantal op afstand bestuurbare vliegtuigjes neemt nog steeds toe en daarmee ontstaan er ook vaker gevaarlijke situaties vooral rond vliegvelden, aldus Dijksma.

Het ministerie heeft een internetconsultatie opengesteld, waar zowel hobbyvliegers als professionals hun mening kunnen geven. Nieuwsuur peilde de stemming alvast.

Portret Jeroen Dijsselbloem

Hij heeft Nederland met straffe hand uit de crisis geleid. In Europa is hij het gezicht geworden van de strikte begrotingsdiscipline.

Jeroen Dijsselbloem combineert op dit moment drie politieke topfuncties. Hij is minister van Financiën, voorzitter van de eurogroep én lid van de Tweede Kamer. Nieuwsuur volgde Dijsselbloem de laatste weken, om te kijken welke visie hij meeneemt in al zijn verschillende functies.

In Nieuwsuur een portret.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl